Menu Zavřít

Android Pay je v Česku. Platby mobilem podporují mBank, Moneta a J&T

14. 11. 2017
Autor: Profimedia.cz

Ode dneška můžou klienti několika bank platit v České republice bezkontaktně pomocí mobilního telefonu nebo tabletu. Platit půjde na 144 tisících místech v zemi. V zařízení ale musí mít zájemci systém Android, který provozuje společnost Google. Česko je druhou zemí střední Evropy, ve které se aplikace Android Pay spouští. Už dva roky funguje například v USA.

Platba je možná zatím pro klienty, kteří mají účet u Moneta Money Bank, mBank nebo J&T Banky, během zimy s tím počítá i Komerční banka. Kolik lidí bude moci službu využít, společnost neuvedla. Nestačí mít jakékoliv zařízení s Androidem, ale je potřeba mít operační systém 4.4 a vyšší, přístroj také musí podporovat systém NFC, aby se mohlo zařízení zkontaktovat s mobilem. Podíl uživatelů Androidu se starší verzí systému, než je nutná 4.4, je celosvětově kolem sedmi procent, v České republice by měl být nižší.

Systém má být podle Googlu bezpečný. Metoda by neměla odesílat při platbě číslo platební karty, neměla by ho ani ukládat do telefonu. Při platbě by se měl vytvořit virtuální kód, který se přiřadí k jednotlivé transakci. Telefon stačí „probudit“, při platbě nad 500 korun bude třeba zadat PIN kód nebo odemknout obrazovku.


Vyzkoušeli jsme Android Pay. Jak to dopadlo, čtěte zde: První zkušenosti s Android Pay. Jak funguje bezkontaktní placení mobilem?

Android Pay

Vše o Android Pay a dalších technologiích čtěte na webu Cnews.cz


Při ztrátě mobilního zařízení je možné Androidy uzamknout na dálku novým heslem nebo vymazat celý jejich obsah. Není tak podle zástupců Googlu nutné deaktivovat platební kartu, protože informace o ní v telefonu není.


Světové obchodní fórum: Banky si kopou hrob, Facebook a spol. je převálcují

 Bankovní aplikace pro mobilní zařízení, ilustrační foto


Jak například uvedla Moneta Money Bank, zákazníci budou moci při transakcích čerpat stejné výhody v podobě slev a odměn od obchodů a partnerů, jako kdyby platili fyzickou kartou.

„Zákazníci si mobilní platby osvojují čím dál tím více. Už 67 procent Čechů používá své telefony k online bankovnictví a každodenním platbám. Dnes, kdy se u nás spouští služba Android Pay, která používá technologii Visa, je zřejmé, že platit pomocí mobilní peněženky bude preferovaný způsob většiny zákazníků,“ uvedl v tiskové zprávě manažer Visy pro Česko a Slovensko Marcel Gajdoš. Zákazníci však mohou používat i konkurenční platební karty od MasterCard.

EBF24

Česká republika je v první dvacítce zemí, kde se systém spouští. Slovensko by mělo podle společnosti následovat v dohledné době.

Přečtěte si také:

Při placení pomocí SMS buďte opatrní

Je to podvod? Jistě, pane řediteli. Banka JP Morgan nakupuje bitcoiny

Češi stále nepřišli na chuť mobilním platbám. Zaostáváme za Evropou


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).