Menu Zavřít

ČEZ zveřejnil cenu za Elevion: zaplatil pět miliard

14. 11. 2017
Autor: Tomáš Novák/Euro

ČEZ ve svých výsledcích hospodaření za první tři kvartály roku zveřejnil cenu, kterou zaplatil za německou Elevion. Významného hráče na trhu energetických úspor v Německu koupil za 5,03 miliardy korun.

Jedná se tak zatím o největší letošní akvizici polostátní energetické skupiny. Podobná informační otevřenost přitom není pravidlem; například sumu peněz, kterou ČEZ zaplatil za větrné elektrárny v Německu a Francii, dodnes neznáme.

Elevion se pohybuje na rychle rostoucím trhu energetických úspor ve starších budovách, ale zaměřuje se i na moderní technologie, vzduchotechniku či vytápění a chlazení novostaveb. Zaměstnává 1900 lidí a letošní tržby mají dosáhnout v přepočtu osmi miliard korun. Podobné služby jako Elevion nabízí na českém a slovenském trhu dceřiná firma ČEZ Esco.

Podle vyjádření generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše se jedná o skvělý nákup. „Elevion je lídrem trhu energetických služeb v Německu, získal řadu zákazníků v automobilovém a leteckém průmyslu i v oboru IT. Náš zájem o moderní technologická řešení potvrzuje i nedávná akvizice firem KART a Vulog,“ sdělil Beneš týdeníku Euro.


ČEZ chystá razantní odklon od uhlí. Čtěte více

Mostecká uhelná společnost


ČEZ se pod Benešovým vedením odvrací od uhelné energetiky a investic v jihovýchodní Evropě. Do konce roku chce prodat své dceřiné firmy Bulharsku - rozvodnou síť, obchod s elektřinou i černouhelnou elektrárnu Varna. Přednost nyní mají obnovitelné zdroje, energetické úspory a expanze směrem na západ.

ČEZ v minulém týdnu oznámil své finanční výsledky za prvních devět měsíců roku. Neočištěný čistý zisk vzrostl meziročně o 13 procent na 16,6 miliardy korun, provozní ziskovost naopak klesla o deset procent. Vedení ČEZ se stále drží prognózy, že zisk za celý letošní rok dosáhne 19 miliard korun.

Čtěte také:

Tado i tady. ČEZ chce do českých domovů dostat chytré topení

KL24

Dobře pro ČEZ, špatně pro spotřebitele. Cena elektřiny na burze strmě roste

Dohodnuto. Odstavenou elektrárnu Varna prodává ČEZ Bulharům


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).