Menu Zavřít

Aerolinku Japan Airlines povede bývalá letuška. V zemi s hlubokou genderovou propastí je inspirací pro všechny tamní ženy

19. 1. 2024
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Depositphotos
  • Leteckého dopravce Japan Airlines povede od dubna Micuko Tottoriová. Do pozice byla zvolena jako první žena v historii
  • U společnosti pracuje už od roku 1985, přičemž 20 let jako letuška. Ve své nové funkci chce klást důraz na bezpečnost leteckého provozu
  • Japonsko patří mezi země s nejhlubší genderovou propastí, povýšení Tottoriové je proto důležitým krokem pro všechny tamní ženy

Micuko Tottoriová se stala první ženou v historii, která z pozice prezidentky povede japonskou leteckou společnost Japan Airlines. Funkci převezme prvního dubna, tedy devět měsíců poté, co se dočkala povýšení na pozici výkonné ředitelky. V křesle prezidentky nahradí Judžiho Akasaku, který byl ve vedení společnosti od června roku 2018. Vyplývá to z prohlášení zmíněné aerolinky.

Do Japan Airlines Tottoriová nastoupila v roce 1985 a následně v ní 20 let pracovala jako letuška, než se stala manažerkou pro oddělení palubního personálu. V roce 2013 pak postoupila do vyššího managementu společnosti. Vzhledem k tomu, že je Japonsko známé jako země s nedostatkem genderové rovnosti na pracovišti, představuje povýšení Tottorivé velký krok pro všechny tamní ženy.

„Jsou mezi námi zaměstnankyně, které bojují se svými kariérními kroky nebo procházejí velkými životními událostmi. Doufám, že je mé jmenování prezidentkou povzbudí nebo jim dodá odvahu k dalšímu kroku,“ uvedla na tiskové konferenci, o které informovala agentura Reuters.

Tam, kde genderová rovnost pokulhává

Je tomu sotva rok, co se Japonsko umístilo až na 125. místě v žebříčku monitorujícím genderovou nerovnost napříč světem. Sestavilo ho Světové ekonomické fórum, které průzkum provedlo mezi 146 státy. Pro lepší představu, například USA se umístily na čtyřicátém třetím místě, Německo bylo šesté, Česko sto první a Slovensko třiašedesáté. První tři příčky obsadily severské země, konkrétně Island, Norsko a Finsko.

Tottoriová byla povýšena dva týdny poté, co se letoun Japan Airlines A350 na tokijském letišti Haneda srazil s letadlem japonské pobřežní stráže. Bezpečnost letů tak nová prezidentka na tiskové konferenci vypíchla jako jednu z priorit, na kterou se ve své funkci hodlá zaměřit. „Bezpečnost je základem leteckých společností. Doufám, že se s novým odhodláním vypořádám s otázkou bezpečnosti zákazníků,“ řekla pro japonský deník The Mainichi.

Na stejné pozici berou ženy v Česku o 12 procent méně než muži. Celkový rozdíl v platech je dvojnásobný
Přečtěte si také:

Na stejné pozici berou ženy v Česku o 12 procent méně než muži. Celkový rozdíl v platech je dvojnásobný

Ostatně, možných následků si je více než vědoma. Do společnosti totiž nastupovala čtyři měsíce před nejsmrtelnější nehodou v celé historii Japan Airlines, během které v roce 1985 zemřelo více než 500 lidí a přežili pouze čtyři. Na tuto událost během týdne Tottoriová zavzpomínala a sdělila novinářům, že je v jejím srdci hluboce zakořeněná.

CIF24

„Jako někdo, kdo věděl, co se tehdy stalo, se cítím nesmírně zodpovědná za to, abych budoucí generaci předala povědomí o tom, jak je bezpečnost důležitá. Budu pokračovat v práci se silným odhodláním pro bezpečnost, která je základem leteckých společností,“ píše The Washington Post s odkazem na bývalou letušku.

Není to poprvé v tomto roce, co s ohledem na genderovou vyváženost došlo v oblasti leteckého průmyslu k obdobně významnému pokroku. Začátkem roku oznámila společnost JetBlue novou generální ředitelku Joannu Geraghtyovou, která obdobnou funkci bude podle Insideru plnit jako první žena v celé historii amerických aerolinek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).