Menu Zavřít

O denní výkonnosti rozhoduje 16 minut spánku

14. 5. 2019
Autor: Profimedia.cz

Pokud vaše pracovní výkony kolísají nebo činíte špatná rozhodnutí, je to možná způsobeno tím, že nepravidelně spíte, respektive nespíte dostatečně dlouho. Američtí vědci zjistili, že už 16minutový spánkový deficit má negativní vliv na kognitivní funkce vašeho mozku.

Kdo z nás chodí spát každý den ve stejnou dobu? Přitom kvalitní a dostatečně dlouhý spánek je zásadní pro naši výkonnost během dne. Studie vědců z amerických univerzit, kteří se zabývají stárnutím, ukazuje, že již o 16 minut kratší spánek ovlivní náš výkon následující den.

Spánková deprivace má vliv na úsudek a také vede ke ztrátě koncentrace v práci. Vědci zkoumali pracovní výkony 130 zaměstnanců v jedné americké IT firmě. Podle kvality a délky spánku se pak odvíjel pracovní výkon následující den. Stačilo, že pracovníci hlásili, že spali o 16 minut méně než obvykle, a už pozorovali horší kognitivní schopnosti mozku.

„Výsledky naznačují, že větší důraz na optimalizaci spánku bude mít vliv na efektivnější pracovní výkon,“ napsali autoři studie.

Trpíte nespavostí?

Předchozí studie zkoumaly vliv na kognitivní funkce mozku při zkrácení spánku na čtyři nebo pět hodin, nová studie empiricky dokazuje, že i deficit několika minut odpočinku hraje pro fungování mozku zásadní roli. Kratší spánek způsobuje pomalejší duševní aktivitu, opožděné rozhodování a potenciální nárůst chyb.

Spánková deprivace může vést také k nárůstu stresu a větší pravděpodobnosti vyvolání konfliktu na pracovišti. Vědci cíleně zkoumali pracovníky sektoru informačních technologií, kteří mají vyšší příjmy a také často pracují přesčas nebo pracují z domova a nemají ostrou hranici mezi pracovním a osobním životem.

CIF24

Přesčasové hodiny, pracovní telefonáty a vyřizování e-mailů během večera nebo naopak pracovní schůzky brzy ráno patří mezi faktory, jež narušují kvalitu spánku. Přitom až 40 procent zaměstnaných Američanů přiznává, že mají problémy s nespavostí.

Dále čtěte:

Úspěšní manažeři, kteří nevstávají dřív než v deset dopoledne

Robot, který vám pomůže usnout

Tipy sportovního psychologa: jak podat špičkový výkon v práci?

Spadli na dno. 7 slavných bankrotářů, kteří se dostali zpátky na vrchol

Nové poznatky o spánku: Proč 8 hodin nestačí a proč mají mít lidé právo na spánek i v práci

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).