Menu Zavřít

Tipy sportovního psychologa: jak podat špičkový výkon v práci?

4. 6. 2018
Autor: EPA-EFE/ Profimedia

Jak se vyrovnat se stresem při kopání penalty ve finále mistrovství světa? Rady sportovních psychologů se dají přenést do běžného života. Například, když se ucházíme o novou práci, přesvědčujeme šéfa o zvýšení platu nebo máme představit důležitou prezentaci obchodním partnerům.

Německý sportovní psycholog Jan Mayer napsal knihu o tom, co si lidé mohou vzít v profesním životě od profesionálních sportovců. Zejména v důležitých okamžicích kariéry, kde je třeba ze sebe setřást stres.

Mayer jako sportovní psycholog radí bundesligovému týmu TSG 1899 Hoffenheim, kde nastupoval i český obránce Pavel Kadeřábek. A svoji práci Mayer zvládl na výbornou, v posledním ročníku nejvyšší německé ligy skončil tým z Bádenska-Württemberska na třetím místě a získal přímý postup do Ligy mistrů. Mayer radí i některým německým olympionikům.

Být přesvědčen o svých schopnostech

Jak se má člověk v rozhodující chvíli zachovat, aby udržel nervy na uzdě, například při důležité prezentaci před vedením firmy? Na příkladu fotbalisty kopajícího penaltu, Mayer uvádí: „Jde o to být přesvědčen o své kompetenci. Profesionál si řekne: Tuto situaci znám. Kopnu míč pod břevno. Výsledkem je, že se sportovec necítí stísněně a provede naučený pohyb. Překážkou je myšlenka na to, že úkon má být proveden mimořádně správně. To vede k zásahu do naučeného pohybového procesu,“ vysvětlil pro server business-punk.com Mayer.


Jak vyzrát na pasti personalistů:

10 záludných otázek personalistů a jak na ně odpovědět

Jak vyzrát na všetečné dotazy personalisty u pohovoru, ilustrační foto


Naučit se stres zvládat tréninkem

Úroveň stresu v těle se dá tréningem snížit, i když záleží také na dané osobnosti každého člověka. „Na základě osobnosti, historii učení a socializace jsme se naučili zvládat stres. Zvládání stresu se dá optimalizovat a tato schopnost se může dále rozvíjet,“ dodal profesor psychologie.

Paralely mezi špičkovým sportem a ostatními profesemi vidí v tom, že společnost klade důraz na úspěch a na výkony. Zejména v některých okamžicích, kdy je třeba podat maximální výkon, to připomíná sportovce během utkání nebo závodu. „Například, když musím přesvědčit svého šéfa. A nejde o to, dokázat to jednou, ale opakovaně. Jednorázový úspěch vede k očekávání, že člověk bude úspěšný i příště. To vás může dostat pod obrovský tlak,“ upozornil.

Jak bojovat s tlakem okolí?

„Většina lidí nezklame kvůli tomu, že se bojí selhání, ale protože chtějí věci zvládnout až příliš dobře. Věci, které dlouho trénujeme a už jsme je zvládli, se zautomatizují. Pokud je začneme náhle vědomě regulovat, jen proto, že to je důležité, zablokujeme se,“ doplnil.

V praxi si lze pomoci například naučenými pohyby, regulací dechu. Během klíčové prezentace pomáhá koncentrace na držení těla, dělat během výkladu pauzy. Sportovci používají také zavedené rituály, aby vypnuli rušivé myšlenky.

Klíčová je příprava

Klíčové je se na důležitý okamžik pracovní kariéry připravit, podobně jako to dělají sportovci. „Příprava sportovců na vrchol sezóny je pečlivá a vyhýbají se rozptylování. Multitasking je v tomto ohledu mimořádně neefektivní,“ zdůraznil Mayer. V případě, že je málo času, je účinnou zbraní soustředit se na věci, které ovládáme.

BRAND24

Dále čtěte:

Postavte se bossingu: tyto signály napoví, že vás šéf zneužívá

Mluvte sprostě, prospěte víkend. Které neřesti vás posunou dál?

15 důvodů, proč ještě nejste bohatí. A nejspíš ani nebudete

Jak být bohatý? Ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).