Menu Zavřít

11 věcí, které si budete chtít vymazat z Facebooku

27. 4. 2018
Autor: Profimedia.cz

Bez ohledu na to, jakými skandály prochází firma Facebook kvůli zneužívání osobních dat na sociální síti, kterou využívají miliardy lidí na celé planetě, je dobré si připomenout, jaká data jste dobrovolně zveřejnili na svém účtu a jak by je mohl někdo zneužít.

Americká firma Facebook má přes své produkty přístup k datům k miliardám uživatelů po celém světě. V posledních týdnech se přetřásá skandál s neoprávněným využitím dat uživatelů sítě Facebook britskou firmou Cambridge Analytica.

I bez tohoto skandálu by si přemýšlivý uživatel sociálních sítí měl rozmyslet, co vše na sebe je ochoten dobrovolně „prásknout“. Britský deník Independent shrnul nejčastější chyby, které mnoho lidí na největší sociální síti dělá a neuvědomuje si potenciální důsledky.

Po aféře se zneužitím dat si někteří lidé i společnosti účet u firmy Marka Zuckerberga úplně vymazali. Možná stačí učinit jen jedenáct kroků, jak si ochránit své soukromí. Vymažte si:

1. Datum narození

Datum narození je jednou z klíčových informací o vaší identitě. Se znalostí jména a adresy je snazší se dostat například k údajům o bankovním účtu. Nehledě na to, že mnoho lidí své datum narození používá například jako kód PIN pro všechny platební karty, nebo části různých hesel na internetu.

2. Číslo telefonu

Pokud vás slušně a zdvořile kontaktuje obdivovatel, lze mluvit o štěstí. Také si na vás může zasednout psychicky narušený stalker, jenž vám volá padesátkrát denně.

3. Většinu z „přátel“

Přátel může mít běžný člověk do 150. Další vztahy už těžko můžeme nazývat přátelstvím, jež je pravidelně udržováno. Tvrdí to profesor psychologie z Oxfordské univerzity Robin Dunbar.

Pokud se počet přátel na účtech sociálních sítí počítá nejen na stovky, nebo dokonce tisíce, nejlepší bude, když se drtivé většiny z nich zbavíte.

4. Fotografie dětí a blízkých

Jak vám bude, až za vámi vaše děti po patnácti až dvaceti letech přijdou a budou se ptát, proč jejich fotografie v plenách i bez nich kolují po internetu?

Při sdílení fotografií byste si vždy měli klást otázku, jak může být lidem, kteří jsou na nich zobrazeni. Například v nelichotivých pózách během bouřlivých narozeninových oslav.

5. Zmínky o tom, kam děti chodí do školy

Užitečná informace pro úchyly. Ve Velké Británii sexuálních útoků na mladistvé v poslední dekádě přibylo. V letech 2013 až 2014 britská policie evidovala 36 429 sexuálních útoků na děti.

Facebook jako největší stát světa (pokud by sociální sítě byly státy)
Název Počet uživatelů/obyvatel
Facebook 1 860 000 000
Čína 1 373 000 000
Indie 1 266 000 000
WhatsApp 1 200 000 000
Instagram 600 000 000
USA 324 000 000
Twitter 317 000 000
Snapchat 301 000 000
Indonésie 258 000 000
Brazílie 205 000 000

Facebook je vlastníkem jak WhatsAppu, tak Instagramu. Data za rok 2016. Zdroj: Statista/CIA World Factbook

6. Informace o poloze

V roce 2015 přes půl miliardy lidí navštěvovalo facebookový účet pouze prostřednictvím mobilního telefonu a umožňovalo sdílet informace o tom, kde se právě nachází. Z bezpečnostních důvodů to není dobrý nápad. Můžete tak nechtěně prozradit, kde leží váš dům, vaše chata, chalupa a kde se nacházíte zrovna vy.

7. Svého šéfa

Váš šéf nebo nadřízený může kvůli sdíleným informacím o vašem soukromí vědět mnoho věcí, o kterých by raději vědět neměl. Proč by měl mít váš zaměstnavatel přístup k informacím, které nejsou nezbytně nutné? Například nadávání na vaši práci, případně kolik času na sociální síti během pracovní doby trávíte.

8. Pozici na mapě

Stejné důvody jako u bodu šest. Dáváte k dispozici údaje o vašem bydlišti.

9. Kdy a kam odjíždíte na dovolenou

Lidé, kteří na sociálních sítích uvedou termín a místo své dovolené, mohou mít problém s vyplacením pojistného plnění v případě, že dojde k vykradení jejich bytu nebo domu. Takové případy jsou hlášeny ze Spojených států. Před takovým jednáním varoval i britský finanční ombudsman.

10. Detaily o platebních kartách

Jakékoliv údaje o platebních kartách samozřejmě na sociální sítě nepatří. O tom snad všichni uživatelé internetu dobře ví.

11. Fotky palubního lístku do letadla

Obrázek palubního lístku šarmantně zastrčeného do cestovního pasu mnoho lidí sdílí proto, aby naštvali své kamarády a vzbudili v nich závist. Většina z nich si neuvědomuje, že kód na lístku obsahuje řadu citlivých informací. Kromě data odletu i informace o přestupech. Jedná se o unikátní údaje, které o vás má letecká společnost a vy je dobrovolně dáváte k nahlédnutí ostatním.

BRAND24

Související články:

Kudy vede červená čára. Facebook zveřejnil detailní pravidla pro odebírání obsahu

Facebook šmíruje, komu voláte a píšete. Jak tomu zabránit?

Jourová pošle Facebooku dopis. Chce vysvětlit, jak se skandál dotkne Evropanů

Kontroverzní Cambridge Analytica působila ve volební kampani i v Česku

Viděli všechno. „Čističi“ facebooku nemají o lidstvu iluze

Mazací pracoviště Facebooku v Berlíně


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).