Menu Zavřít

Kudy vede červená čára. Facebook zveřejnil detailní pravidla pro odebírání obsahu

24. 4. 2018
Autor: čtk

Americká společnost Facebook dnes zveřejnila detailní pravidla, jimiž se její zaměstnanci řídí při odebírání údajně nebezpečného nebo závadného obsahu na její sociální síti. Uživatelé nejrozšířenější komunikační platformy na internetu měli dosud jen povšechné informace o tom, jaké jsou limity pro zveřejňování problematického obsahu, například užívání drog, nenávistných projevů nebo sexuálního násilí. Nyní mají na webu Facebooku k podrobnějším interním pravidlům firmy přístup.

„Na facebooku byste měli vědět, kudy vedeme červenou čáru oddělující, co už není OK,“ prohlásila viceprezidentka firmy Monika Bickertová. Společnost je častým terčem kritiky zahraničních vlád a organizací chránících lidská práva, že nedostatečně zamezuje projevům nenávisti a nebrání tomu, aby sociální síť zneužívali teroristé a pachatelé sektářského násilí.

Kromě popisu závadných informací nové opatření zároveň poprvé umožňuje uživatelům, aby proti odstranění nežádoucího obsahu protestovali a žádali o přezkoumání. Dosud se tato možnost vztahovala většinou jen na likvidaci celých účtů. Pokud bude odebrána fotka, video či konkrétní příspěvek, na profilu uživatele se objeví tlačítko s žádostí o přezkum. Facebook pak daný obsah přezkoumá do 24 hodin. V případě chyby bude potom odebraný obsah obnoven a nahlašovatel na to bude upozorněn.

Bickertová agentuře Reuters řekla, že firma pravidla pro odebírání závadného obsahu průběžně mění, mimo jiné i díky doporučení víc než stovky expertních organizací z oblasti boje s terorismem, zneužívání dětí a dalších. O změnách příslušné orgány Facebooku diskutují každé dva týdny, řekla Bickertová.

„Cenzoři“ Facebooku pracují podle agentury AP ve čtyřiceti jazycích, problematický obsah, na který jsou upozorněni, by měli většinou odstranit do 24 hodin, i když formální časový limit firma nemá.


O práci „cenzorů“ čtěte více:

Viděli všechno. „Čističi“ facebooku nemají o lidstvu iluze

Mazací pracoviště Facebooku v Berlíně


Zevrubná verze interních pravidel Facebooku má podle agentury AP asi 27 stran a týká se širokého souboru výrazů a obrázků, které sociální síť vyřazuje. Každá kategorie je opatřena detailním komentářem. Mezi zakázaný obsah například patří obtěžování a šikana, informace získané od hackerů, distribuce drog, prodej střelných zbraní nebo návody k sebevraždám.

Podle odborníka na sociální sítě Daniela Dočekala udělal Facebook krok správným směrem, byť nejen zásadně pozdě, ale také jen jako snahu zmírnit následky aféry s Cambridge Analytica. „Bylo by skvělé, pokud by toto konečně mělo přinést transparentnost při mazání, ale skutečnost je ta, že Facebook stále nebude schopen zvládat místní reálie a specifika, v řadě případů ani cizojazyčný obsah. Bohužel to nepřinese ani zlepšení v boji s nenávistí, fake news, extremismem, harašením, troly a záplavou ruských botů. Dlouhodobě v tomto Facebook selhává a nahlašování zásadně závadného obsahu vyžaduje i týdny opakovaného nahlašování, než dojde k zásahu,“ řekl Dočekal.

Pravidla Facebooku neobsahují procedury, s jejichž využitím mohou vlády požadovat odstranění obsahu, který podle nich porušuje zákony jejich zemí. V takových případech společnost požaduje formální písemnou žádost, kterou posoudí firemní právníci. Obsah povolený firemními pravidly Facebooku, ale nepřípustný podle zákonů daného státu, může být zablokován pro tento stát, nikoli ale globálně, řekla agentuře Reuters Bickertová.

BRAND24

Přečtěte si také:

Facebook šmíruje, komu voláte a píšete. Jak tomu zabránit?

Cambridge Analytica působila ve volební kampani i v Česku

Trump i brexit. Úspěšnou kampaň vedla umělá inteligence

Trumpova tajná zbraň. Ví o vás i to, co možná sami ani netušíte

Facebook a logika zákazu myšlení

Kuřácký koutek Daniela Deyla


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).