Menu Zavřít

Zemědělec Rada si stěžuje na gangsterské praktiky Agrofertu. Pomoc hledá u poslanců

9. 4. 2018
Autor: Petr Horník / Právo / Profimedia

Zemědělec Bohumír Rada, který vede spory s Agrofertem kvůli užívání zemědělských pozemků, se obrátil na poslance pomocí dopisu se žádostí o pomoc. Stěžuje si v něm na pokračování údajných gangsterských praktik ze strany svěřenského fondu, do něhož nyní Agrofert náleží, včetně fyzického napadení jeho syna. Svěřenský fond spravuje majetek nynějšího premiéra Andreje Babiše (ANO).

Agrofert nedávno na Radu podal trestní oznámení kvůli tomu, že údajně neoprávněně hospodaří na cizím pozemku.

„Přestože žijeme v parlamentní demokracii, spíše nevěřím ve Vaši pomoc, a budu tedy nucen chránit majetek a zdraví své a své rodiny tak, jak na Divokém západě,“ píše Rada v dopise poslancům. Žádá je o reakci do dnešního dne.

Poslankyně ODS Veronika Vrecionová i poslanec Pirátů Radek Holomčík, kteří jsou členy sněmovního zemědělského výboru, potvrdili, že e-mail od Rady obdrželi. „Chci se s panem Radou potkat a podívat se i na nějaké důkazní materiály,“ řekl Holomčík. Nechce kauzu posuzovat nyní, když nemá potřebné podklady, uvedl.

„Pana Radu považujeme za zcela nevěrohodnou osobu,“ řekl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. „Pokud někdo hovoří o gangsterských praktikách, rozhodně to nejsme my, kdo je provozuje,“ dodal.


Když dítě, tak od Babiše. Byznys s umělým oplodněním v Česku kvete

Běhají mezi námi. Dětí ze zkumavky v populaci přibývá stejným tempem jako neplodných párů. Podle odhadů se jich ročně v Česku narodí kolem pěti tisíc.


Z podkladů, které Rada ke svému dopisu připojil, vyplývá, že loni v prosinci podal trestní oznámení. V něm tvrdí, že společnost Agro Jevišovice, která je součástí holdingu Agrofert, pobírá neoprávněně dotace na pozemky, na nichž hospodaří. Podle něj nemá tato firma žádnou smlouvu opravňující ji pozemky užívat. Naopak Agrofert na Radu nedávno podal trestní oznámení, v němž ho viní, že neoprávněně hospodaří na cizím pozemku.

BRAND24

„Pokud je nám známo, veškerá trestní oznámení, která na nás pan Rada dosud podal, policie vždy odložila jako neopodstatněná,“ uvedl Hanzelka. „Policie nyní prošetřuje neoprávněné hospodaření pana Rady na našich pozemcích, přestože soud jasně řekl, že na ně nemá užívací právo. Minulý týden rovněž někdo nasypal hřeby do cesty, kudy jezdí naše zemědělská technika. Můžeme spekulovat o tom, kdo to asi mohl být,“ uvedl ve své reakci.

Rada vs. Agrofert
Spory mezi oběma stranami začaly v roce 2011. Rada z malého Agrodružstva Jevišovice vybudoval jeden z největších zemědělských podniků v Česku, akciovou společnost Agro Jevišovice. Dostal se však do insolvence a firmu v roce 2011 prodal Babišovi. Nyní je majitelem a jednatelem firmy Agro Boskovštejn, na kterou loni Agro Jevišovice podala návrh na insolvenci.

Čtěte také:

Více kuřat od Babiše. Vodňanská drůbež navýší produkci o třetinu

Komentář: Chudák zrůda

Hartenberg z Babišova fondu kupuje prodejce spodního prádla Astratex


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).