Menu Zavřít

Země velkých příležitostí: Machoňova APS jde obchodovat s dluhy Ukrajinců

9. 8. 2019
Autor: Hynek Gloss/Euro

Firemní skupina APS byznysmena Martina Machoně vstupuje na ukrajinský trh. Vzhledem k místním specifikům vytvoří v úvodní fázi společný podnik s domácí společností Avistar. Zastoupení APS v Kyjevě se v první fázi zaměří na odkup zajištěných firemních nesplácených úvěrů, později chce expandovat do oblasti hypotéčních úvěrů či dalších typů pohledávek.

„Na ukrajinském trhu nesplácených úvěrů vnímáme velký potenciál, a to nejen v oblasti akvizic, ale i v individualizovaných řešeních, jako jsou společné podniky a dlouhodobé obslužné projekty, které přinášejí bankám přidanou hodnotu,“ uvedla Zuzana Burmakinová, prozatímní ředitelka APS na Ukrajině.

Zmíněná postsovětská republika nabízí velký prostor pro firmy podnikající v oboru problémových pohledávek. K počátku června dlužily podniky ukrajinským bankám v přepočtu 31 miliard eur, z nichž 55 procent nesplácejí. Domácnosti a podnikatelé dluží ukrajinským bankám 7 miliard eur, nesplácené úvěry představují 41 procent této částky. Další pohledávky k prodeji vznikají po bankrotech – jen v období let 2014 až 2014 skončilo v insolvenci 96 ukrajinských bank.

Vzali jste si někdy úvěr?

O plánovaném vstupu na ukrajinský trh hovořil generální ředitel a vlastník skupiny APS Martin Machoň již v rozhovoru pro týdeník Euro v červnu letošního roku. „Myslíme si, že šance na úspěch tam je. Zkusíme nejprve koupit menší balíky pohledávek, a když to bude fungovat, tak zkusíme i větší obchody. A když ne, tak z Ukrajiny vycouváme. Víme, že je tam na prodej hodně pohledávek a konkurence je s výjimkou lokálních hráčů minimální,“ řekl Machoň.

Partnerský podnik Avistar je klíčovým hráčem na trhu nesplácených úvěrů na Ukrajině, zaměřuje se na firemní úvěry a hypotéky. Avistar byl založen v roce 2010 bývalými vedoucími pracovníky velkých mezinárodních investičních bank působících v zemi. Firma má vlastní servisní právní tým, který řídí a koordinuje proces inkasa pohledávek.

BRAND24

Společnost APS zahájila činnost v roce 2004, původně ji většinově vlastnila slovenská investiční skupina Slavia Capital. Generální ředitel a menšinový vlastník Martin Machoň ji odkoupil v roce 2015. Konsolidované tržby skupiny APS se pohybují mezi 30 a 40 miliony eur, čistý zisk mezi 5 a 6 miliony eur. Mezi lety 2004 a 2018 skupina nakoupila 86 balíků nesplácených pohledávek v celkové nominální hodnotě 8,8 miliardy eur. Zatím největší obchody uskutečnila v Rumunsku, Řecku a na Kypru.

Dále čtěte:

V bludném kruhu chudoby. V Česku přibývá kočovníků

Od výplaty k výplatě, tak žije polovina Čechů. Počítají s pozdějším odchodem do důchodu

Státní dluh stoupl o 110 miliard korun. Hlavně kvůli snaze získat peníze na splátky dluhopisů

Kdy dojde k promlčení dluhu? Základní lhůty jsou tři a deset let

Exekutory by měl přidělovat stát podle bydliště dlužníka, domnívá se většina Čechů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).