Menu Zavřít

Zelená pro Eggborough. Křetínský může v Británii začít stavět plynovou elektrárnu

21. 9. 2018
Autor: Profimedia.cz

Britská společnost Eggborough Power Limited ze skupiny Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniela Křetínského dostala od tamního ministerstva energetiky povolení k zahájení stavby nové plynové elektrárny v městečku Eggborough v severním Yorkshire. Elektrárna vznikne na místě stávající uhelné elektrárny.

Nová elektrárna bude mít výkon až 2 500 megawattů a bude schopná dodávat elektřinu do okolních zhruba dvou milionů domácností. Souhlas na výstavbu elektrárny udělilo britské ministerstvo energetiky s tím, že „existují přesvědčivé argumenty pro udělení souhlasu… vzhledem k národním potřebám“.

„Jsme velmi rádi, že nám ministerstvo udělilo souhlas k výstavbě. Eggborough byla významnou součástí britské energetiky posledních čtyřicet let a tento souhlas nám umožňuje, abychom dál pokračovali v plnění klíčové role jak pro lokální ekonomiku, tak při zajištění dodávek elektrické energie na národní úrovni,“ uvedl James Crankshaw z EP UK Investments, která patří do skupiny EPH.


Křetínský se zbavuje podílu v maďarské elektrárně. Neshodl se s partnerem

 Maďarská elektrárna Mátrai Erömü


Výstavba nové elektrárny začne v polovině roku 2019 a práci při ní dostane 1 200 stavebních dělníků. Vybudují mj. podzemní plynovod, který propojí elektrárnu s britskou přenosovou sítí plynu. Stálých pracovních míst po dokončení bude elektrárna poskytovat zhruba sedmdesát. Firma Eggborough Power Limited požádala ministerstvo o povolení ke stavbě na konci května 2017 poté, co se dohodla s místními samosprávami.

BRAND24

Uhelná elektrárna Eggborough byla postavena v roce 1970 s očekávanou životností 25 let. Postupně se měnili její majitelé, přičemž nakonec ji v roce 2010 získala česká firma Energetický a průmyslový holding (EPH). Svůj provoz ukončí podle plánu tento měsíc, jelikož kvůli utlumování uhelných elektráren v Británii už není finančně soběstačná a nedařilo se jí získat smlouvu jako záložní zdroj elektrické energie. Demolice proběhne na přelomu 2018 a 2019.

Dále čtěte:

Křetínského impérium dál roste. Za miliardy kupuje plynové zásobníky v Bavorsku

EPH jako most. Křetínský chce vykrývat období přechodu na zelenou energetiku

Česká akvizice desetiletí. EPH a PPF vydělávají miliardy na uhelné energetice v Německu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).