Menu Zavřít

Křetínského impérium dál roste. Za miliardy kupuje plynové zásobníky v Bavorsku

15. 3. 2018
Autor: čtk

Slovenská společnost Nafta, kterou většinově vlastní holding EPH českého miliardáře Daniela Křetínského, se vydala na nákupy do Německa. Podle dohody uzavřené s německou společností DEA Deutsche Erdoel patřící ruskému oligarchovi Michailu Fridmanovi koupí tři podzemní zásobníky plynu v Bavorsku o celkové kapacitě 1,8 miliardy metrů krychlových.

Jedná se o významnou transakci, jejíž hodnota se pohybuje v řádu miliard korun. Pro představu: kapacita všech podzemních zásobníků plynu na území Česka dosahuje 3,5 miliardy metrů krychlových.

„Můžeme potvrdit zájem společnosti Nafta o převzetí podzemních zásobníků Inzenham, Wolfersberg a Breitbrunn v Bavorsku. Transakce ještě není dokončená, podléhá totiž schválení státními orgány v Německu. Více informací k ní poskytneme až po schválení,“ uvedla pro web euro.cz mluvčí podniku Nafta Alena Masláková Škvrndová.

Společnost je známá též pod starším názvem Nafta Gbely. V minulosti se zabývala hlavně těžbou ropy a zemního plynu v nejzápadnější části Slovenska, dnes je hlavně provozovatelem podzemních plynových zásobníků. Majoritních 56 procent akcií Nafty drží holding SPP Infrastructure (společný podnik slovenské vlády a EPH v poměru 51:49), dalších 40,5 procenta akcií vlastní EPH samostatně. Za rok 2016 vykázala Nafta konsolidované tržby 162,6 milionu eur a čistý zisk 79,3 milionu eur.


Čtěte také:

Český rekord. Křetínského mateřský holding EPH vydělal přes 100 miliard

EPH jako most. Křetínský chce vykrývat období přechodu na zelenou energetiku

 Britská uhelná elektrárna Eggborough


Společnost DEA Deutsche Erdoel se zabývá hlavně těžbou ropy a plynu, vedle Německa působí v oblasti Severního moře a v Severní Africe. Roční tržby se pohybují okolo 1,5 miliardy eur a těžba ropy okolo 50 tisíc barelů denně. Původně samostatná společnost se v roce 1988 stala součástí koncernu RWE. Ten ji v roce 2014 odprodal investiční společnosti L1 Energy ovládané ruským miliardářem Michailem Fridmanem.

Nafta nechystá expanzi jen do Německa. V únoru projevila zájem o účast na těžbě plynového ložiska Juzivska na pomezí Charkovské a Doněcké oblasti Ukrajiny. Pokud se s Ukrajinci dohodne, měla by zde během pěti let investovat až 200 milionů dolarů. Již v létě roku 2016 koupila Nafta 50procentní účast v projektu na těžbu plynu poblíž Užhorodu. Vrtné práce zde mají začít letos.

BRAND24

O aktivitách Nafty na Ukrajině čtěte:

Křetínský chce těžit plyn na Ukrajině. Čeká na licenci

Daniel Křetínský


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).