Menu Zavřít

Zahraniční poptávka slábne, růst ekonomiky zpomalí, varuje Svaz průmyslu

6. 10. 2019
Autor: čtk

Zpomalení ekonomického růstu už začíná být v českém průmyslu cítit, první náznaky přicházejí ze zahraničí, uvedl Svaz průmyslu a dopravy.

Podle svazu přibývá firem, které pozorují slábnoucí zahraniční poptávku. Uvedly to v pravidelném průzkumu, který svaz pořádá společně s Českou národní bankou. Průmyslová výroba v Německu se drží pod úrovní roku 2018 a německé firmy hlásí od začátku roku pokles zakázek.

„Česká a německá ekonomika jsou obchodně a vlastnicky provázané. Dopady vývoje v Německu tak pocítíme i u nás. Naše ekonomika ale zatím roste stále rychleji než německá,“ uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Ochlazování německé ekonomiky tak nevyhnutelně dorazí i do Česka a tuzemské firmy by se na tuto situaci měly připravovat. Svaz průmyslu doporučuje, aby například investovaly do digitalizace výroby, která může pomoci s úsporou nákladů a zvýšením produktivity práce.

Obáváte se další ekonomické krize?

„Firmy musí dokončit svou digitální restrukturalizaci. To mimo jiné znamená optimálně využívat nejnovější výrobní technologie, jako jsou aditivní výroba, robotická pracoviště vybavená nástroji citlivými na dotek a strojovým viděním nebo automatické sledování kvality produkce. Navíc je nutné začít používat algoritmy umělé inteligence založené například na strojovém učení a modelování veškerých vnitrofiremních procesů,“ uvedl Hanák.


Přibývají signály, že růst české i světové ekonomiky se zadrhává. Čtěte více:

Recese: už je tady zase

 Burza cenných papírů, ilustrační foto


V přípravě na přicházející útlum ekonomiky může podle svazu obchodu pomoci i vláda tím, že přijme balíček opatření, který odstraní zbytečnou byrokracii a podpoří digitalizaci veřejné správy, aby s ní firmy mohly jednodušeji a efektivněji komunikovat.

Výhodou českých firem je to, že tuzemská ekonomika i v prvním pololetí letošního roku rostla, stejně jako export, který byl za prvních pět měsíců letošního roku o 5,6 procenta meziročně vyšší. Většina exportu z Česka ale nadále míří na vnitřní trh Evropské unie, což se může podle Svazu průmyslu v souvislosti se slábnoucí evropskou ekonomikou ukázat jako rizikové. Situaci navíc komplikují i obchodní spory mezi USA a Čínou, USA a Evropskou unií, hrozba tvrdého brexitu a sankce proti Rusku či Íránu, upozornil svaz. Čeští vývozci by se podle doporučení Svazu průmyslu a dopravy měli poohlížet po partnerech například v jihovýchodní Asii, subsaharské Africe nebo Jižní Americe.

Přečtěte si také:

Recese: pár aut zimu nedělá

Recese: konjunktuře v Německu dochází dech, a nám též

BRAND24

Recese: český automobilový průmysl se připravuje na horší časy

Ekonom a psycholog Urban: Krizi přesně předpovědět nelze, dá se na ní ale vydělat

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).