Menu Zavřít

Už jen mírně v plusu. Přebytek rozpočtu v dubnu klesl na 0,8 miliardy

2. 5. 2018
Autor: Michael Tomeš - Mladá fronta archiv

Přebytek státního rozpočtu v dubnu klesl na 0,8 miliardy korun z březnových 16,3 miliardy. Loni v dubnu vykázal rozpočet přebytek 6,3 miliardy korun. Na celý letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 50 miliard korun.

Horší meziroční výsledek hospodaření státu ovlivnily vyšší výdaje na financování společných programů České republiky a EU, které byly na konci letošního dubna meziročně vyšší o 9,2 miliardy korun. Výsledek také podle ministerstva financí ovlivnily výdaje 4,3 miliardy korun na doplnění pojistných fondů EGAP. „Na rozdíl od letoška bylo navíc hospodaření v dubnu 2017 pozitivně ovlivněno převodem 5,8 miliardy korun ze zvláštních účtů privatizace do příjmů kapitoly Všeobecná pokladní správa určených na krytí deficitu důchodového systému, letos se s žádnými převody na tento účel nepočítá,“ uvedl úřad.

Po očištění o peníze z EU vykázal rozpočet v dubnu schodek 21,9 miliardy korun. Loni v dubnu to byl schodek 7,8 miliardy korun.

Analytik Raiffeisenbank František Táborský upozornil, že začátek roku je příznivý pro hospodaření státu, v následujících měsících se však mělo hospodaření postupně zhoršovat. „Počítáme, že vzrostou výdaje v souvislosti s vyššími investicemi i díky nutnosti dočerpat zhruba 40 miliard korun z fondů EU do konce tohoto roku. Negativně se na hospodaření také promítnou vyšší výdaje na dluhovou službu způsobené růstem úrokových sazeb na trhu. Dále také očekáváme, že bude pokračovat tlak na vyšší růst platů některých státních zaměstnanců a navyšování starobních důchodů,“ uvedl.


Přečtěte si rozhovor s Miroslavem Singerem:

Miroslav Singer: Dobře je a dobře bude

 Miroslav Singer


Podle ekonoma Komerční banky Marka Dřímala by kvůli růstu výdajů měl na konci letošního roku rozpočet skončit v deficitu 40 miliard korun. „Je to sice o deset miliard korun méně, než předpokládá oficiální plán, ale v době pokračujícího ekonomického růstu je to zarážející,“ uvedl.

Celkové příjmy státního rozpočtu ke konci dubna stouply meziročně o 35 miliard na 442,2 miliardy korun. Celkové výdaje stouply o 40,4 miliardy na 441,5 miliardy korun. Daňové příjmy rozpočtu včetně pojistného na sociální zabezpečení stouply o 26,1 miliardy na zhruba 377 miliard korun.

Příjmy rozpočtu u daně z přidané hodnoty (DPH) meziročně stouply o 4,5 procenta na 89,3 miliardy korun. Úřad dodal, že na úrovni veřejných rozpočtů inkaso DPH ke konci dubna meziročně vzrostlo o osm procent. Inkaso spotřebních daní meziročně stouplo o 0,7 miliardy na 47,7 miliardy korun.

BRAND24

Největší objem výdajů rozpočtu je určen na sociální dávky. Ke konci dubna na ně z rozpočtu šlo 184,8 miliardy korun, meziročně o 8,1 miliardy více. Celkově rozpočet letos počítá s výdaji na sociální dávky 557,9 miliardy korun.

Přečtěte si také:

Výdaje rozpočtu a fondů budou příští rok nejvýš 1,5 bilionu, schválila vláda

Daň z ničeho. Soud podpořil další firmu proti berňáku

Konečná na čtyři: GDPR ohrožuje malé firmy

Jak správně vyplnit přehled o příjmech a výdajích? Vyhněte se těmto chybám

Když není na daně: finanční negramotnost bují i mezi živnostníky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).