Menu Zavřít

Hrůzná bilance: 9 z 10 amerických uhelných elektráren kontaminuje spodní vodu

5. 3. 2019
Autor: Profimedia.cz

Z 265 uhelných elektráren ve Spojených státech 242 kontaminuje spodní vodu. Vyplývá to z analýzy organizace Environmental Integrity Project. To znamená 91 procent elektráren. Zejména se jedná o těžké kovy, které jsou přítomny v popílku. Nejčastěji to je karcinogenní arsen.

Z dat, která poskytují provozovatelé uhelných elektráren ve Spojených státech, vyplývá, že devět z deseti elektráren kontaminuje podzemní vodu v blízkosti elektrárny toxickými látkami, většinou těžkými kovy, jako jsou arsen, lithium, kobalt, kadmium, selen, olovo a další. Ve své studii to uvedla nezisková organizace Environmental Integrity Project. Jedná se o první analýzu svého druhu na základě dat zveřejněných v roce 2018. Údaje o stavu podzemních vod ve svém okolí musejí elektrárny poskytovat na základě nového zákona z roku 2015.

Podzemní voda je znečištěná v blízkosti 242 elektráren z 265, které poskytly data, což učinily tři čtvrtiny všech uhelných elektráren na území Spojených států. „V době, kdy Trumpovu agenturu pro životní prostředí EPA řídí bývalý lobbista uhelných společností (Andrew Wheeler - pozn. red. ), který se snaží současnou regulaci zrušit, tyto nové údaje poskytují přesvědčivé důkazy o tom, že bychom se měli ubírat opačným směrem,“ zdůraznil vedoucí studie Abel Russ. Problém je zejména v tom, že kontaminovaná spodní voda se může „zotavovat“ i několik desetiletí.

Lisa Evansová z organizace Earthjustice, jež se na studii také podílela, dodala, že analýza dokládá kontaminaci spodní vody uhelnými elektrárnami prakticky všude, kde tyto energetické zdroje působí. Data pocházejí z 4600 kontrolních míst spodní vody v blízkosti skládek popílku z elektráren.

52 procent elektráren mělo v podzemních vodách nebezpečné koncentrace arsenu, který může způsobit poruchy vývoje mozku u dětí a je karcinogenní. 60 procent elektráren zaznamenalo nebezpečné úrovně lithia, které způsobuje neurologická poškození.

Odkaliště jsou také často nedostatečně zabezpečená a jsou v blízkosti zdrojů podzemní vody. Nejhůře dopadla elektrárna San Miguel v Texasu, v jejíž blízkosti je voda znečištěna kadmiem a lithiem. Koncentrace kovů překračují bezpečné limity až stokrát.

Další nejvíce kontaminovaná místa leží ve státech Severní Karolína, Wyoming, Pensylvánie nebo Tennessee. Ročně americké uhelné elektrárny vyprodukují 100 milionů tun popílku. Nejvíce jsou ohroženi ti lidé, kteří mají v blízkosti elektráren vlastní studnu, varují ekologické organizace.

BRAND24

Dále čtěte:

V Británii zvažují zákaz připojení nových domů k plynu. I ten už je špinavý

Taktický ústup od uhlí: teplárny řeší, čím budou vytápět česká města

Po autech vlaky. V Německu debatují o zákazu dieselových lokomotiv

Dům bez inženýrských sítí? Česká firma chce uspět v éře klimatických změn

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).