Menu Zavřít

Téměř polovina lidí se v práci za rok nedočká pochvaly, ukázal průzkum

24. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

Většina Čechů dostane v zaměstnání pochvalu za dobře odvedenou práci maximálně párkrát za rok, 45 procent lidí se jí pak od ledna do prosince nedočká ani jednou.

Pochvaly jsou přitom pro zaměstnance stejně důležité jako odpovídající plat. Lidé, kteří jsou v práci často chváleni, jsou výrazně loajálnější a zároveň více doporučují svého zaměstnavatele ostatním. Firmám, ve kterých se nechválí, tak více hrozí odliv zaměstnanců i problémy se sháněním nových.

Průzkum společnosti Ipsos pro Institut interní komunikace mezi tisícovkou respondentů ukázal na zásadní nedostatky nadřízených v práci s pochvalami. Téměř tři čtvrtiny zaměstnanců totiž tvrdí, že je jejich šéf pochválí za dobře odvedenou práci nanejvýš párkrát do roka. Třetina si musí počkat ještě déle a 13 procent se jí dokonce nedočká nikdy.

Pochvala za dobře odvedenou práci patří vedle finančního ohodnocení k největším pozitivním motivátorům a zaměstnanci díky ní v práci udělají třeba i více, než se od nich očekává. „Pochvaly nejen zvyšují motivaci zaměstnanců, ale také podporují jejich informovanost o tom, co si od nich vedení slibuje,“ vysvětlil ředitel Institutu interní komunikace Tomáš Poucha.


Vyhněte se vyhoření: Tři triky, které vám pomohou zůstat produktivní

 Produktivita bez vyhoření, ilustrační foto


Pochvaly mohou mít stejný efekt jako plat a zároveň přesouvají pozornost jinam než k penězům. Chválení zaměstnanci jsou až třikrát více ochotni doporučit svého zaměstnavatele někomu ve svém okolí. Naprosto stejný vliv má přitom spokojenost se svou výplatou. Podobné to je i u loajality. Zatímco v průměru plánují zůstat za rok u stejného zaměstnavatele tři čtvrtiny Čechů, u zaměstnanců, kteří jsou spokojení se svou výplatou nebo jsou chváleni nadřízenými alespoň několikrát do měsíce, je to 83 procent.

Pochvaly mohou výrazně ovlivnit také to, jak zaměstnanci vnímají svůj plat. Lidé, kteří v práci dostávají pochvaly častěji, jsou totiž podstatně spokojenější se svou výplatou bez ohledu na reálnou výši příjmu. „Již dlouho upozorňujeme na to, že peníze jsou pro spokojenost zaměstnanců důležité, ale nejsou receptem na úspěch a rozhodně nejsou tím jediným, co může lidi potěšit nebo motivovat. Spíše mohou otrávit, pokud nejsou fér nebo jsou tím jediným, s čím se pracuje,“ varoval Poucha.

BRAND24

V praxi se často stává, že manažeři by i chválit chtěli, ale nevědí jak, nebo nevolí ten nejlepší způsob. Využít přitom mohou celou řadu nových technik, jako je například gamifikace, která je zaměřena na zavádění herních prvků do procesů uvnitř firmy. „Nejde o to, aby si lidé v práci hráli stolní hry. Je možné používat body, porovnávání, žebříčky nebo vizualizace posunů a úspěchů. I to může plnit stejný účel jako pochvala,“ uzavřel Poucha.

Dále čtěte:

Postavte se bossingu: tyto signály napoví, že vás šéf zneužívá

Tipy sportovního psychologa: jak podat špičkový výkon v práci?

Ano, nebo ne. Naučte se rozhodovat, usnadníte si život

15 důvodů, proč ještě nejste bohatí. A nejspíš ani nebudete


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).