Menu Zavřít

Antičínský detox za 340 miliard. USA rozjíždějí obří projekt recyklace baterií

20. 2. 2019
Autor: Profimedia.cz

Americké ministerstvo energetiky schválilo projekt v hodnotě 15 miliard dolarů (340 miliard korun) na výzkum a vývoj recyklace lithium-iontových baterií. Odůvodňuje to národní bezpečností, zejména kvůli sporům s Čínou, jež je ve výrobě a druhotném zpracování akumulátorů napřed. Spojené státy chtějí touto iniciativou snížit závislost země na dovozu lithia, kobaltu, niklu a grafitu.

Americká vláda má ambiciózní plán vytvořit technologie, které jí umožní ve velkém měřítku recyklovat lithium-iontové baterie, jež se používají do elektromobilů, mobilních telefonů a další spotřební elektroniky. Recyklace baterií, které obsahují vzácné kovy, má největší ekonomice světa zajistit surovinovou bezpečnost. Oznámilo to americké ministerstvo energetiky.

Na výzkum a vývoj má v průběhu tří let směřovat velkorysá částka 15 miliard dolarů (340 miliard korun). Projekt zastřešuje Národní laboratoř Argonne ležící nedaleko Chicaga.

Zdůrazňování faktu, že se jedná o věc národní bezpečnosti, souvisí s tím, že se Spojené státy obávají dominance Číny na poli výroby, vývoje a recyklace lithium-iontových baterií. Ministerstvo energetiky varuje, že závislost americké ekonomiky na dovozu lithia, kobaltu, niklu a grafitu může být v následujících letech stále větším problémem.

Daniel Simmons z oddělení pro energetickou účinnost a obnovitelné zdroje ministerstva energetiky varoval před tím, že země v Jižní Americe nebo Africe, kde se drahé kovy těží, nejsou k Washingtonu vždy přátelsky nakloněné.


Cena palladia letí vzhůru. Mohou za to ruští oligarchové a skandál dieselgate

Palladium, ilustrační foto


Zejména se upozorňuje na napjaté obchodní vztahy s Čínou, která v sektoru výroby baterií přebírá otěže. Navíc většinu vyrobených baterií zároveň recykluje, upozornil server TechXplore.

S tím, jak se bude využívání baterií rozšiřovat v elektromobilech, bude také důležité je umět co nejlépe recyklovat, zdůraznil ředitel nově založeného recyklačního centra ReCell Center Jeff Spangenberger. Recyklace materiálů může zlevnit výrobu baterií o 10 až 30 procent, dodal. „Pokud nebudeme baterie recyklovat, nebudeme mít dostatek surovin pro jejich výrobu,“ varoval Spangenberger.

Klíčové je použité baterie nevyvážet, aby bylo co recyklovat, vysvětlil analytik Hans Eric Melin z poradenské společnosti Creation Inn. V roce 2018 se na celém světě recyklovalo podle Melina 100 tisíc tun lithium-iontových baterií, z nich bylo získáno 14 tisíc tun kobaltu, což je asi sedmina světové produkce tohoto kovu za rok.

Tříleté období vývoje recyklace baterií má ukázat americkému průmyslu, že je možné tuto technologii úspěšně komerčně provozovat, prohlásil šéf amerického konsorcia firem NAATBatt James Greenberger.

BRAND24

Související články:

Číňané staví v Německu továrnu na baterie. Muskova Gigafactory bude proti ní trpaslík

Elektromobil je čistší než auto se spalovacím motorem, i když ho pohání energie z uhlí

Baterie elektrovozů jako virtuální elektrárna. Energetici chtějí zapojit evropské automobilky

Chceš, nechceš, musíš! Nucení automobilek do elektromobilů se prodraží

 Značka dobíjecí stanice pro elektromobily

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).