Menu Zavřít

Přišel čas, by Evropa vypověděla dohodu o íránském jaderném programu, říká Pence

16. 2. 2019
Autor: čtk

Přišel čas, aby evropští spojenci Spojených států vypověděli dohodu o íránském jaderném programu, a aby stáli za Washingtonem, prohlásil dnes na mnichovské bezpečnostní konferenci americký viceprezident Mike Pence. Írán je podle něj největším státním sponzorem terorismu a představuje největší nebezpečí v regionu Blízkého východu.

„Íránský režim je otevřeným stoupencem dalšího holokaustu,“ uvedl Pence o hrozbě, kterou tamní režim podle něj představuje. Navíc podle Pence Teherán hledá zbraň, jak toho dosáhnout. Proto je nutné se Íránu důrazně postavit. „Přišel čas, aby evropští spojenci přestali podkopávat americké sankce a stáli za námi a íránským lidem,“ prohlásil nezvykle tvrdě Pence.

Mezinárodní dohodu o íránském jaderném programu loni vypověděl americký prezident Donald Trump. Země Evropské unie se k tomuto kroku nepřipojily, protože podle nich nezlepší bezpečnostní situaci na Blízkém východě, a naopak se proti vůli USA snaží dohodu zachovat v platnosti.

Česko ani po výzvě Pence změnu svého postoje nechystá. „Česká republika zastává společnou pozici v rámci Evropské unie,“ řekl dnes v Mnichově šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD). „My chceme hledat cestu k zachování íránské dohody, protože svůj cíl plní. Je to také cesta, jak angažovat Írán v jednáních,“ míní. Evropa by podle něj měla o Íránu dále diskutovat se Spojenými státy.

Právě mezi těmito spojenci se dnes na mnichovské konferenci ukázala řada rozdílů v pohledu nejen na Írán, ale také na vzájemné obchodní vztahy nebo fungování NATO. „Ty tenze jsou dnes znát. Mnichovská konference by měla naopak přispívat k tomu, že ty tenze se snižují, že se bavíme o tom, jak konfliktům předcházet. Dnes to vypadalo naopak, že některá kontroverzní témata vyplouvají napovrch,“ uvedl s tím, že pro Česko jako proexportně orientovanou zemi je důležité, aby Evropa i USA byly partnery.

BRAND24

Dále čtěte:

Írán chystá námořní cvičení s Ruskem v Kaspickém moři

Historická dohoda: státy kolem Kaspického moře si rozdělily sféry vlivu

Jedna rána, mnoho much. Nové kolo protiíránských sankcí je v rozporu se zájmy USA

 Írán - ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).