Menu Zavřít

Mzdy ve Škodě Auto letos vzrostou o 2500 korun měsíčně, odbory chtěly až 4000

22. 3. 2019
Autor: čtk

Tarifní mzdy zaměstnanců v automobilce Škoda Auto vzrostou s platností od 1. dubna o 2500 korun měsíčně. Firma se na tom dnes dohodla s odbory, skončilo tak kolektivní vyjednávání. Průměrná hrubá mzda zaměstnance, který je odměňován na základě tarifů, loni ve společnosti činila 51 275 korun, uvedla společnost.

Škoda Auto se s odboráři dohodla opět na roční platnosti smlouvy. Zvýšení mezd o pevnou částku požadovaly po firmě odbory. Podle odborového předáka Jaroslava Povšíka byla „vysněná částka“ 4000 korun. Pevná částka představuje rozdílný procentuální nárůst v různých tarifních třídách, v nejnižší platové třídě je procentuální růst nejvyšší.

Odboráři dnes uvedli, že díky zvýšení tarifů se zvedne například také osobní ohodnocení, které se z tarifní mzdy vypočítává. V průměru by to mělo být o 380 korun. Vzroste také odměna za směny navíc, za noční směnu z pátku na sobotu dostanou zaměstnanci o sto korun víc, celkem tedy 1400 korun, za sobotní ranní směnu dostanou 1500 korun, rovněž o 100 korun více než dosud.

Zaměstnanci v květnu obdrží na své účty také mimořádný bonus, který letos činí 65 tisíc korun, je tak vyšší než loni, kdy dostali 60 tisíc korun. Bonus vzrostl i navzdory nižšímu zisku, nekonsolidovaný zisk po zdanění klesl loni firmě o devět procent na 28,89 miliardy korun.


Poměr cena výkon? U Němců vede Škoda

Logo automobilů Škoda. Ilustrační foto


„Novou kolektivní smlouvou jsme společně se sociálním partnerem KOVO dosáhli výsledku, který na jedné straně odráží náročné tržní prostředí a současně oceňuje výkon zaměstnanců společnosti Škoda Auto,“ řekl předseda představenstva společnosti Bernhard Maier.

Firma si podle něj nyní nemůže dovolit mimořádně vysoký růst tarifních mezd, protože v příštích letech musí masivně investovat do nových technologií, například souvisejících s příchodem elektromobility. „Našim cílem je dlouhodobé zajištění konkurenceschopnosti společnosti Škoda Auto, a tím i pracovních míst pro naše zaměstnance. Děkuji Odborům KOVO pod vedením Jaroslava Povšíka za konstruktivní jednání, vedená v ovzduší vzájemné důvěry,“ dodal Maier.

Již před koncem loňského roku se odborům podařilo v rámci první části kolektivního vyjednávání vyjednat například pracovní dobu na rok 2019 nebo vánoční bonusy.

Poslední dohodu o růstu mezd firma s odbory uzavřela loni v dubnu. Tarifní mzdy zaměstnanců Škody Auto vzrostly zpětně od 1. dubna 2018 o 12 procent. Vyjednat se podařilo také mimořádné prémie či vyšší bonusy, šlo o rekordní navýšení mezd ve Škodě.

BRAND24

Škoda Auto
Firma loni dodala celosvětově 1,25 milionu aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích.

Dále čtěte:

Jako ve sci-fi filmu. Ve skladu Škody Auto ve Kvasinách pomáhají roboti

Konec dealerů? Auta se budou brzy nakupovat hlavně online, věští Google

Elektrický koncept Škoda Vision iV naznačuje, jak bude vypadat interiér Škodovek

V Mladé Boleslavi začala výroba nového modelu Škoda Scala

Škoda do dvou let uvede dvacet nových modelů. První elektromobil nabídne letos

 Škoda Vision E

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).