Menu Zavřít

Levná káva podporuje migraci. Středoameričtí pěstitelé opouštějí plantáže a míří na sever

16. 1. 2019
Autor: Profimedia.cz

Uprchlíci ze středoamerického trojúhelníku tvořeného Hondurasem, Salvadorem a Guatemalou mají největší podíl na celkové migraci do Spojených států. Kromě vysoké kriminality či obecně nuzných životních podmínek je jedním z hlavních důvodů cena kávy, která je nejnižší za deset let.

Z Guatemaly prchají celé rodiny. V loňském roce americká pohraniční stráž zadržela 50 tisíc běženců pocházejících z této země. Většina z nich přitom odešla z regionu, kde jsou dominantním zdrojem obživy plantáže kávovníků. V posledních dvou letech počet migrantů z oblasti Huehuetenango mířících do USA stoupl o 90 procent, uvádí web Quartz.

Přestože migrace je komplexní fenomén, u nějž nelze identifikovat jedinou příčinu, souvislost mezi klesající cenou kávy a rostoucím počtem lidí opouštějících středoamerické „kávové velmoci“ je příliš nápadná.

Cena kávy na komoditním trhu


source: tradingeconomics.com

Cena kávy na trhu nebyla takhle nízko řadu let. Futures kontrakty se aktuálně prodávají za 1,03 dolaru za libru. „Průměrné náklady pěstitele z oblasti Huehuetenango jsou aktuálně 85 centů na libru,“ uvedl pro Quartz Dean Cycon, environmentální právník, který spolupracuje s guatemalskými farmáři.

Jiné odhady mluví dokonce o nákladech ve výši 1,40 dolaru na libru. Z toho 70 procent připadá na pracovní sílu. Částka, která zbývá po odečtení nákladů, pěstitelům na uživení rodiny jednoduše nestačí. Přitom koncem 70. let stála libra kávy na trhu 3,30 dolaru.

Ačkoli je káva nejlevnější za dekádu, v maloobchodních cenách se to příliš neprojevuje, čehož si jistě všímá i český spotřebitel. „Zákazníci ani netuší, že jejich dolar placený navíc, nejde pěstitelům, ale zůstává prodejci,“ dodává Cycon.


Tohle je česká kavárna. Výběrová káva se z výjimky stala normou ve všech koutech republiky

 Tohle je česká kavárna, ilustrační foto


Nízká cena komodity na trhu je dána dlouhodobým převisem nabídky. Jen Brazílie v uplynulých 25 letech zdvojnásobila svou produkci. Zároveň na trh vstoupila nová velmoc – Vietnam. Země, která se v polovině 70. let na globální produkci kávy podílela 0,1 procenta, dosáhla v roce 2017 podíl 20 procent. V loňském roce pak měla zvýšit objem produkce o 9 procent.

Globální produkci tak příliš neublížily ani nemoci kávovníků či globální změny, které jsou zatím schopné decimovat úrodu spíše lokálně.

Přesto by v letošním roce pěstitelům mělo svitnout naděje. Agentura Bloomberg očekává, že letos cena kávy na komoditním trhu vzroste na průměrných 1,24 dolaru za libru.

BRAND24

Dále čtěte:

V Česku přestala mizet bramborová pole. Díky novým skladům

Raněný chmel. České zlato ze Žatce ztrácí kvalitu

 Žatecký chmel raný červený

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).