Menu Zavřít

Kellner se sešel s Kuberou. Případná omezení pro Huawei prý PPF bude respektovat

28. 5. 2019
Autor: ČTK

Majoritní akcionář investiční skupiny PPF Petr Kellner jednal s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS) mimo jiné o bezpečnosti telekomunikačních sítí. Ubezpečil ho, že jeho firmy budou dodržovat případná omezení pro čínskou firmu Huawei, uvedl Kubera. O schůzce informovala tisková tajemnice Senátu Eva Davidová.

PPF je majoritním vlastníkem telekomunikačního operátora O2 a plně vlastní největšího českého provozovatele telekomunikačních sítí Cetin. Obě firmy už technologie Huawei využívají, stejně jako další dva tuzemští mobilní operátoři. O Huawei se navíc mluví jako o možném dodavateli technologií pro mobilní sítě takzvané páté generace (5G). Před výrobky čínské firmy ale varovaly americké úřady a také český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Americké tajné služby podezírají Huawei ze spolupráce s čínskou rozvědkou, firma to popírá.

Schůzka se podle Davidové uskutečnila na Kellnerovu žádost. „Shodli jsme se, že bezpečnost Česka je na prvním místě. Klíčová je věcná debata bez emocí. Byl jsem panem Kellnerem ubezpečen, že všechny jeho firmy dodržují v ČR zákony a že se to bude týkat i případných omezení pro Huawei,“ uvedl po setkání Kubera.

Kellner podle senátní tiskové tajemnice také Kuberu seznámil s obchodními aktivitami PPF. „Diskuse se dotkla nejen podnikání v České republice, ale také tématu podnikatelského prostředí na asijských trzích (Čína, Indie, Filipíny, Vietnam, Indonésie), kde je PPF největším českým investorem,“ uvedla Davidová.

Považujete firmu Huawei a její produkty za důvěryhodné?

Varování před Huawei vydal NÚKIB loni před Vánocemi. Prezident Miloš Zeman pak v lednu v televizi Barrandov prohlásil, že Čína kvůli varování českých úřadů před technologiemi a výrobky Huawei chystá vůči Praze odvetná opatření. V ohrožení jsou investice Škody Auto a PPF v Číně i zhruba 8,5 miliardy korun, které Huawei plánovala investovat do budování 5G sítí v Česku, řekl tehdy prezident.

V březnu senátor Pavel Fischer (nezávislý) v České televizi (ČT) uvedl, že chce kvůli sporu o rizika užívání technologií Huawei pozvat Kellnera na jednání zahraničního výboru horní komory. Zástupci skupiny by podle Fischera měli na jednání senátního výboru osvětlit smlouvu o spolupráci s Huawei. Takovéto politické hry se PPF nebude účastnit, reagovala tehdy mluvčí PPF Zuzana Migdalová.

O uzavření obchodní dohody o spolupráci mezi PPF a Huawei mluvil také Zeman počátkem dubna v televizi Barrandov. Zástupce firmy Cetin prohlásil, že určitá rizika u technologií Huawei existují, ale lze je zvládnout. Nový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) počátkem měsíce řekl, že z tendrů na nejrůznější zakázky v ČESKU, včetně výběrových řízení souvisejících se sítěmi 5G, by dopředu neměl být vyřazen žádný zájemce, tudíž ani Huawei.

BRAND24

PPF vedle telekomunikací investuje také do bankovnictví a finančních služeb, strojírenství, biotechnologií, pojišťovnictví, nemovitostí i zemědělství. Vedle Evropy a Asie skupina působí také v Rusku a Severní Americe. Kellner je podle časopisu Forbes nejbohatším Čechem s odhadovaným majetkem 15,5 miliardy dolarů (zhruba 360 miliard Kč). Na veřejnosti se objevuje výjimečně. Opakovaně doprovází Zemana při jeho státních návštěvách Číny.

O kauze Huawei čtěte:

Další problémy pro Huawei. Čínská firma ztrácí přístup k Androidu

Huawei se musí spolehnout sám na sebe. Vyvine vlastní operační systém

Kauza skvělého úspěchu. Huawei je bezpečnostní hrozba prvního kalibru

Trump zvažuje, že americkým firmám zakáže používat vybavení od Huawei a ZTE

Komentář: Jak krteček přidusil pandu

USA zařadily Huawei na černou listinu, přijde o přístup k americkým technologiím

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).