Menu Zavřít

Další problémy pro Huawei. Čínská firma ztrácí přístup k Androidu

20. 5. 2019
Autor: čtk

Americká společnost Google se chystá omezit čínské firmě Huawei používání svého operačního systému Android. Opatření souvisí s krokem amerického ministerstva obchodu, které minulý týden zařadilo Huawei na černou listinu. Podle agentury Bloomberg se rozhodly zmrazit dodávky pro Huawei i další velké americké firmy. Sama Huawei ujišťuje, že prodané produkci bude dál globálně zajišťovat podporu.

Americké ministerstvo obchodu firmu Huawei minulý týden zařadilo na černou listinu, takže americké podniky nyní potřebují zvláštní povolení, aby jí mohly dodávat své součásti a technologie. Americké tajné služby firmu Huawei podezírají ze spolupráce s čínskou rozvědkou, což ale firma popírá. Podle některých se tak Washington snaží omezit globální expanzi čínské firmy.

V případě Androidu by majitelé chytrých telefonů Huawei měli mít nadále možnost využívat a stahovat aplikace Google. Dál funkční tak budou služby Google Play nebo bezpečnostní zajištění Google Play Protect. Ztratí ale přístup k novým verzím operačního systému Android a budoucí verze mobilních přístrojů Huawei se systémem Android ztratí přístup ke službám Google Play, Gmail, Chrome a YouTube.

Považujete firmu Huawei a její produkty za důvěryhodné?

Pro majitele přístrojů Huawei v Číně se toho ale podle analytiků moc nezmění, protože spotřebitelé tam mají přístup jen k omezené verzi operačního systému, která služby od Googlu nemá předinstalované. Čína je totiž už dávno blokuje.

Huawei bude mít možnost dál využívat ty verze operačního systému Android, které jsou veřejně dostupné jako takzvaný open source, tedy které si může kdykoli zdarma stáhnout každý zájemce.


Přečtěte si rozhovor:

Zabezpečení státu je tragické, varuje expert na kyberbezpečnost Půlpán


Mezi firmami, které se rozhodly zmrazit dodávky komponent pro Huawei jsou podle agentury Bloomberg společnost Intel, která Huawei dodává čipy pro počítačové servery, výrobce procesorů a modemů Qualcomm, společnost Xilinx, která vyrábí čipy pro počítačové sítě, a rovněž firma Broadcom. Jejich vedení zaměstnancům sdělilo, že až do dalšího rozhodnutí nebudou společnosti Huawei dodávat žádné výrobky.

Zablokování dodávek pro Huawei může zbrzdit rozvoj bezdrátových sítí 5G po celém světě. Může také narušit obchodní aktivity velkých amerických výrobců počítačových čipů, jako je Micron Technology. Americké firmy jsou čím dál více závislé na hospodářském růstu Číny a nynější krize může americkou ekonomiku poškodit.

Akcie amerických a evropských výrobců čipů dnes kvůli obavám z přerušení dodávek pro Huawei výrazně ztrácely. Přispěl k tomu i list Nikkei Asian Review, který s odkazem na vyjádření právníků uvedl, že povolení z USA pro dodávky pro Huawei se vztahuje také na zahraniční podniky, které ve svých produktech využívají určité množství amerických technologií. Německá technologická společnost Infineon podle listu dodávky pro Huawei pozastavila, firma sama to ale popřela.

BRAND24

Omezení aplikací typu Google Maps nebo Gmail by bylo pro Huawei velkou ranou, řekl dnes bývalý náměstek ministra průmyslu a obchodu Ondřej Malý. Podle prezidenta Výboru Nezávislého ICT průmyslu Jakuba Rejzka se Google nejspíš obává sankcí ze strany americké vlády. Ceny mobilních telefonů v Česku to podle něj nezmění.

Dále čtěte:

Kauza skvělého úspěchu. Huawei je bezpečnostní hrozba prvního kalibru

Trump zvažuje, že americkým firmám zakáže používat vybavení od Huawei a ZTE

Komentář: Jak krteček přidusil pandu

USA zařadily Huawei na černou listinu, přijde o přístup k americkým technologiím

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).