Menu Zavřít

Huawei si chce v Polsku napravit reputaci, investuje miliardy

10. 7. 2019
Autor: čtk

Čínská telekomunikační firma Huawei chce v příštích pěti letech investovat v Polsku až tři miliardy zlotých (cca 18 miliard korun). Stále však není jasné, zda se firma po obvinění jednoho ze svých spolupracovníků v Polsku ze špionáže bude moci zúčastnit budování sítě 5G. Rozhodnutí polské vlády může výši investice ovlivnit. USA a řada evropských států vnímá Huawei jako bezpečnostní riziko kvůli možnému napojení na čínskou vládu.

Nový plán firmy zvyšuje plánované investice z původních dvou miliard zlotých (12 miliard korun), ale také časové období ze tří na pět let. „Huawei se chce v Polsku rozvíjet a investovat,“ řekl agentuře Reuters šéf tamní pobočky firmy Ryszard Hordynski. „Investice ale musí dávat smysl z byznysového hlediska,“ dodal s tím, že firma vyčká na rozhodnutí polské vlády o svém zapojení do budování sítí nové generace.

Polská vláda by své stanovisko k Huawei měla prezentovat Evropské komisi do konce června. „Pracujeme na tom. Zapojili jsme řadu subjektů, nejen ministerstvo pro digitální záležitosti, ale také příslušné organizace a výzkumné ústavy,“ uvedla v květnu státní tajemnice Wanda Buk.

Považujete firmu Huawei a její produkty za důvěryhodné?

Debatu o bezpečnosti Huawei v Polsku rozvířilo zatčení jednoho z ředitelů tamní pobočky firmy a bývalého důstojníka civilní kontrarozvědky. Úřady je viní ze špionáže. „Jeden Polák a jeden Číňan byli zadrženi kvůli podezření ze špionáže,“ řekl tehdy agentuře PAP Maciej Wonsik, zástupce šéfa polských tajných služeb. „V případě Číňana jde o obchodníka pracujícího v jednom velkém elektronickém koncernu,“ dodal.

Před Huawei varoval také Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB). Používání softwaru a hardwary představuje hrozbu. V reakci na varování prezident Miloš Zeman obvinil ředitele NÚKIB, že ohrozil ekonomické zájmy Česka v Číně.

Jak dostat Huawei z černé listiny: američtí výrobci čipů lobbují za Číňany

Dále čtěte:

Kauza skvělého úspěchu. Huawei je bezpečnostní hrozba prvního kalibru

Černá listina se plní. Čínský velký bratr už rozhoduje, kdo smí do vlaku

Nejnebezpečnější lidé na internetu: Trump, Putin, Zuckerberg

BRAND24

Zabezpečení státu je tragické, varuje expert na kyberbezpečnost Půlpán

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).