Menu Zavřít

Evropští premianti. Čeští spotřebitelé i firmy splácejí své dluhy nejlépe v historii

24. 11. 2019
Autor: Petr Třešňák/Mladá fronta

Je to paradoxní. V Česku je desetina lidí v exekuci, přesto jeho obyvatelstvo patří mezi národy s nejpříkladnější platební morálkou. Nejmarkantnější je to u hypoték, kde v září podíl nesplácených úvěrů klesl poprvé v novodobé historii pod jedno procento. Je to v zásadě dokonalá platební morálka, protože nesplácejí už pouze ti, kdo se z nějakého důvodu dostali do neštěstí, a i ti mají pravděpodobně hypotéku pojištěnou.

Vzorní jsou Češi i kvůli šestileté hospodářské konjunktuře, kdy zejména v posledních třech letech extrémně rostly mzdy a dařilo se i podnikům. Řádné placení dluhů je však zakódováno v povaze Čechů, protože i v evropském srovnání patří mezi čtyři nejlepší země ze sedmadvacítky. Podobně jako v sousedním Německu je i v tuzemsku obrovské stigma „mít dluhy“ a Češi raději drží peníze „pod polštářem“ nebo na běžném účtu.

Marže v montovnách

Sklon ke spořivosti se zřetelně projevuje i při debatách o deficitu státního rozpočtu. I přes deficitní hospodaření se pořád veřejné finance v tuzemsku drží na nejlepších hodnotách z celé Evropské unie. Ve srovnání například s Itálií, která za sebou vláčí dluh přes 138 procent hrubého domácího produktu, je českých 32,6 procenta zdravá úroveň. Zadluženější je i sousední Německo, jehož dluh v poměru k velikosti ekonomiky přesahuje 60 procent.

Za poslední roky se přitom Češi zlepšili téměř ve všech kategoriích. U spotřebních úvěrů bylo v září v prodlení pouze 3,94 procenta, mezi živnostníky nesplácelo pouze 4,3 procenta, dokonce i úvěry z kreditních karet, které patří k rizikovějším, klesly na rekordních 6,8 procenta. Přitom ještě v recesi v letech 2012 a 2013 lidé nespláceli přes 12 procent svých spotřebních půjček. Podobné to bylo u kreditních karet a hypotéky nesplácelo přes tři procenta lidí. Banky v současnosti vytvářejí minimální opravné položky, což výrazně přispívá k jejich ziskovosti.

 Jak Češi splácejí

Situace se nicméně začíná kvůli ochlazení ekonomiky zhoršovat v některých průmyslových odvětvích. „Na trhu pozorujeme drobné zpomalení v segmentu automotive, ale zatím neregistrujeme nárůst nesplácených úvěrů napříč obory,“ řekl týdeníku Euro ředitel Firemního bankovnictví ČSOB Petr Manda. Podle něho mají firmy poměrně silný finanční polštář z minulých let a jsou na zpomalování a pokles poptávky poměrně dobře připraveny. Část z nich navíc diverzifikovala svou výrobu, mnoho firem pak propustilo své agenturní pracovníky, což se nepromítlo do zvýšení nezaměstnanosti.

U automotive jsou zatím v problémech jen jednotlivé firmy. „Dodavatelé pro automotive jsou charakterističtí poměrně nízkými maržemi a velkými objemy, které závisejí na objednávkách automobilek. Jsou tedy nejcitlivější na pokles objednávek, ke kterému teď u některých výrobců dochází,“ říká mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek. Samotní zástupci automobilového průmyslu mimo záznam připouštějí, že se potíže nejvíce týkají firem s produkty s nízkými maržemi.

 Jak splácejí Evropané

Některým firmám klesají zakázky až o desítky procent. „Pokles zakázek pozorujeme například u výrobců automobilových plastů, a to až o třicet procent. Varovný je také zvyšující se počet restrukturalizací v sousedním Německu, což ukazuje na proměnu ekonomického klimatu,“ myslí si partner PwC ČR Petr Smutný. Firmám způsobují potíže i prudce rostoucí mzdové náklady v posledních třech letech. Zpomalení ekonomiky je podle informací týdeníku Euro jasně patrné i u některých strojírenských firem a oceláren, jejichž zakázky na příští rok nedosahují stejné úrovně jako v minulosti.

Ochlazení je vidět i na nemovitostním trhu, přestože Evropská centrální banka ohlásila další kolo skupování dluhopisů. Investoři jsou si vědomi, že ceny nemovitostí jsou často přemrštěné, a vybírají selektivněji.

Mirek Dušín je Švéd

Banky však nemusejí věšet hlavu. I přestože hrozí recese, patří Češi dlouhodobě k nejdisciplinovanějším dlužníkům. V evropském srovnání jsou spolu s Němci a Brity na čtvrtém místě, kdy podíl všech nesplácených úvěrů v ekonomice činí jen 1,3 procenta. Lepší jsou už jen Norové se 1,2 procenta, Lucemburčané se 1,1 procenta a „Mirkové Dušínové“ Evropy jsou Švédové, kteří nesplácejí jen 0,5 procenta svých úvěrů.

Problém v Česku vzniká hlavně v šedé zóně nebankovních půjček, kde firmy jako Provident Financial nebo Fair Credit nabízejí drakonické úrokové sazby, které následně přicházejí vybírat vymahači. Nejohroženější sociální skupiny, senioři a studenti, často nevědí o financích ani nezbytné minimum a do exekuce mohou spadnout velmi lehce. „Finanční gramotnost je obecně v Česku na velmi nízké úrovni. Lidé neumějí rozlišovat mezi takzvanými dobrými a špatnými úvěry. Nechají se snadno zlákat reklamou a pořizují zbytečné věci, které rychle ztrácejí hodnotu,“ říká finanční poradkyně společnosti Partners Lucie Baslová. Před Vánocemi tak pokušení bezhlavě nakupovat znovu hodně lidí neodolá.

Dále čtěte:

Komentář: Práce jako existenční riziko

Od výplaty k výplatě, tak žije polovina Čechů. Počítají s pozdějším odchodem do důchodu

BRAND24

Svítání v nedohlednu. Červnová „oddlužovací novela“ je zklamáním

Bytová krize se prohlubuje. Nájemné v Praze se za pět let zvýšilo téměř o polovinu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).