Menu Zavřít

Eurokomisař Oettinger napsal Babišovi, jak se zbavit střetu zájmů

16. 12. 2018
Autor: Jan Rasch, Euro

Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger doporučil českému premiérovi Andreji Babišovi (ANO) tři způsoby, jakými by se mohl zbavit střetu zájmů v souvislosti s koncernem Agrofert. Měl by buď zpřetrhat své vazby i vazby své rodiny na holding, zajistit, aby Agrofert přestal přijímat dotace z evropských fondů, nebo se zdržet účasti na některých rozhodnutích.

Z dopisu, který zaslal Oettinger do Prahy, cituje na webu týdeník Respekt. Komisař tento týden oznámil, že Evropská komise (EK) nebude proplácet žádné žádosti o dotace Agrofertu, dokud se Babišův střet zájmů neprošetří.

Dopis podle Respektu potvrzuje, že podle EK je český premiér minimálně od srpna v nepovoleném střetu zájmů. „Jako jediný beneficient svěřenských fondů, do kterých byly převedeny vaše akcie (…) skupiny Agrofert, máte zájem na ekonomickém úspěchu těchto podniků,“ cituje týdeník z dopisu. List upozorňuje, že o střetu zájmů už nemluví jen interní materiál unijních právníků, ale člen EK v oficiální korespondenci.

První možností, jak vyřešit střet zájmů, je podle dopisu zpřetrhání všech vazeb Babiše i jeho rodiny na Agrofert. Svěřenské fondy by se musely přetvořit na tzv. slepé, kdy by Babiš s rodinou neměli možnost zjistit, zda nějaké politické rozhodnutí firmám z fondu neprospěje. Organizace Transparency International (TI), která v pátek také formulovala doporučení pro Babiše, toto řešení za schůdnou alternativu nepovažuje. Agrofert je podle TI příliš velká firma, takže by se Babiš mohl o důsledcích svého rozhodování pro ni vždy dozvědět.


Konflikt, kam se podíváš: Babiš ani nemůže nebýt ve střetu zájmů

 Andrej Babiš


Druhou alternativou je podle Oettingera to, že by Agrofert přestal přijímat dotace z evropských fondů. „Taková možnost by se dala v praxi naopak zařídit a zkontrolovat velmi snadno. Babiš by ale tratil velké peníze. Loni Agrofert na dotacích celkem zinkasoval rekordních 2,1 miliardy korun,“ připomněl Respekt.

Jako třetí připadá v úvahu možnost, že by se Babiš zdržel účasti na rozhodnutích souvisejících s možným střetem zájmu. Musel by mimo jiné odstoupit z vládní Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy, neúčastnit se rozhodování ani komunikace v oblastech, na kterých by mohl přes Agrofert profitovat, a nominovat za sebe v takových rozhodnutích někoho jiného.

Evropský parlament ve čtvrtek přijal rezoluci, v níž vyzval komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů. Europoslanci požadují mimo jiné pozastavení dotací pro Agrofert. Oettinger už předtím uvedl, že EK nebude proplácet české žádosti o proplacení dotací pro Agrofert. Ministerstvo financí oznámilo, že nebude komisi takové žádosti posílat.

BRAND24

Agrofert, který vlastnil Babiš při svém vstupu do vlády v roce 2014 a loni ho vložil do svěřenského fondu kvůli českému zákonu o střetu zájmů, je jedničkou zemědělsko-potravinářského sektoru. Realizuje kompletní proces výroby potravin v pekárenství a při zpracování masa, je i druhou nejvýznamnější skupinou chemického průmyslu v ČR. Prostřednictvím společnosti Mafra patří Agrofertu také významná média.

Přečtěte si také:

Andrej I. Nedotknutelný. Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo se natahuje

Babiš: Syn je přesvědčen, že byl na Krymu nedobrovolně

Analýza ministerstva podezření o Babišově střetu zájmů nevyvrací, tvrdí Transparency International

Konflikt, kam se podíváš: Babiš ani nemůže nebýt ve střetu zájmů

EU nebude Česku vyplácet dotace, dokud se nevyřeší Babišův případ

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).