Menu Zavřít

Český rekord. Křetínského mateřský holding EPH vydělal přes 100 miliard

4. 9. 2017
Autor: Robert Zlatohlávek, E15

Je to rekordní výdělek, na který v Česku ještě nikdo nedosáhl. Energetický a průmyslový holding (EPH) vykázal za loňský rok nekonsolidovaný čistý zisk ve výši 101,9 miliardy korun. Téměř dvojnásobně tím překonal historický rekord skupiny ČEZ z roku 2009, dosahující 51,9 miliardy korun. Za mimořádným číslem v EPH stojí přecenění majetku doprovázející změnu struktury holdingu.

Ještě před dvěma lety byl Křetínského energetický holding přímým vlastníkem desítek různých podniků z oboru energetiky i logistiky. V loňském roce přišel „velký úklid“ v majetkové struktuře. Méně riziková aktiva v oblasti distribuce elektřiny a plynu, prodeje energie, teplárenství a skladování plynu byla zařazena pod nově vzniklý subholding EP Infrastructure. Rizikovější investice do uhelných a plynových elektráren v Británii, Německu a Itálii skončily v druhém subholdingu EP Power Europe. Logistiku zastřeší třetí subholding EP Logistic International.

Jak se lze dočíst v nedávno zveřejněné výroční zprávě EPH, některé přesuny měly podobu přeprodeje firem v rámci skupiny. Konkrétně své podíly ve slovenských plynovodech eustream a SPP Infrastructure prodal mateřský holding EPH do nového subholdingu za cenu 87,5 miliardy korun. Stejně tak prodal podíl ve slovenské společnosti Nafta za 9,6 miliardy korun. EP Infrastructure za nabyté podniky zaplatila své matce nově vydanými akciemi a odpuštěním finančních závazků.

102, nebo 21?
Nekonsolidovaný čistý zisk mateřského holdingu je v tomto případě vyšší než konsolidovaný zisk celé skupiny EPH, o kterém média včetně portálu Euro.cz informovala na konci minulého týdne. Do konsolidovaných čísel se totiž transakce mezi jednotlivými firmami v kapitálově propojené skupině nezapočítávají.

Smršť vnitropodnikových transakcí má pro majitele EPH v čele s Danielem Křetínským hned několik efektů. Z podobných převodů v rámci firemní skupiny se neodvádí státu daň z příjmu. V důsledku těchto změn též výrazně vzrostl objem vlastního kapitálu mateřského holdingu EPH, a sice z 17,4 miliardy korun na konci roku 2015 na 119,3 miliardy o rok později. Křetínský díky tomu získal dostatečné rezervy pro vypořádání se s odcházejícími akcionáři.

K zásadní změně vlastnických poměrů v Energetickém a průmyslovém holdingu došlo letos na konci února. Daniel Křetínský nově kontroluje 94 procent akcií, zbytek přenechal klíčovým manažerům holdingu. Ze struktur EPH odchází jak investiční skupina J&T Private Equity, která zde vlastnila více než čtvrtinový podíl, tak i Patrik Tkáč. Zatímco J&T Private Equity dostala zhruba miliardu eur za svůj podíl hned, Tkáč bude inkasovat sumu dosahující nejméně 1,75 miliardy eur postupně během následujících deseti až patnácti let.

Ke stejnému datu nastal též kapitálový vstup finančních investorů zastřešených australskou společností Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA). Ta koupila za 1,1 miliardy eur podíl ve výši 31 procent v klíčové podskupině EP Infrastructure.

BRAND24

Dále čtěte:

Miliardy místo milionů. Křetínský a PPF zaúčtovali německé uhlí

Křetínský chce těžit plyn na Ukrajině. Čeká na licenci

Řídit klub jako firmu. Český fotbal zažívá příliv stamilionů

 Fotbal - ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).