Menu Zavřít

Křetínský chce těžit plyn na Ukrajině. Čeká na licenci

24. 8. 2017
Autor: Mladá fronta

Společnost Nafta, kterou ovládá Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského, chystá vstup do ukrajinské společnosti Yuzgas. Firma chce těžit plyn na ukrajinsko-slovenském pohraničí.

„V případě, že Yuzgas získá od ukrajinské vlády licenci na průzkum území o rozloze více než 7500 kilometrů čtverečních, Nafta by se měla stát významným akcionářem společnosti,“ uvedla společnost Nafta.

V krátkodobém horizontu chce začít co nejdříve také se samotnou těžbou plynu. V dlouhodobém horizontu je pak záměrem firmy „komplexně prozkoumat potenciál licence a identifikovat všechny těžební zásoby“. Podle optimistických prognóz by mohla nová naleziště produkovat až 20 miliard metrů krychlových plynu ročně.

Yuzgas předložil žádost o licenci na průzkumy začátkem tohoto týdne. O možnostech těžby plynu v Charkovské a Doněcké oblasti měl podle ukrajinských médií jednat premiér Vladimir Hroisman přímo s většinovým majitelem Nafty Danielem Křetínským. Mluvčí firmy to však nepotvrdil.

EPH Daniela Křetínského drží 40 procent společnosti Nafta. Majoritním akcionářem firmy je Slovenský plynárenský priemysel. EPH v této společnosti drží 49 procent a manažerskou kontrolu, proto Naftu de facto ovládá.


O Křetínském v energetice čtěte více:

Miliardy místo milionů. Křetínský a PPF zaúčtovali německé uhlí

 Elektrárna LEAG Boxberg


Nafta se zabývá skladováním a budováním podzemních zásobníků zemního plynu. Skladovací kapacita systému podzemních zásobníků zemního plynu provozovaných společností v současné době činí 2,74 miliardy metrů krychlových.

BRAND24

Firma na Ukrajině již v polovině minulého roku získala padesát procent v licenci na průzkum a těžbu uhlovodíků na západě Ukrajiny, v regionu Užhorodu, se společností CUB Energy registrovanou v USA. První vrt v tomto regionu se očekává v prvním pololetí 2018.

Čtěte také:

Po Křetínském chtěli úplatek. Kauza může položit slovenskou vládu

Vesnice za uhlí na jeden rok. „Německý Jiřetín“ má ustoupit Křetínského rypadlům

Konsorcium EPH a PPFI stoplo plán na rozšíření těžby uhlí v Německu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).