Menu Zavřít

Šetřit, nebo nešetřit? Cenu havarijního pojištění ovlivňuje výše spoluúčasti na dopravní nehodě

4. 12. 2019
Autor: Shutterstock

Sjednané havarijní pojištění oceníte především ve chvíli, kdy se ocitnete v roli nechtěného viníka dopravní nehody. Díky němu máte totiž záruku, že ačkoliv jste havárii způsobili sami, i vy budete svou pojišťovnou odškodněni. Nebo snad ne? Pravdou je, že situace rozhodně není tak jednoznačná, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Havarijní pojištění je na rozdíl od povinného ručení zcela dobrovolné. Řidiči, respektive vlastníci motorových vozidel si jej pořizují v naději, že pokud nějakým nedopatřením způsobí na svých cestách nehodu, nebudou muset opravu vlastního automobilu hradit ze svého. Tak tomu sice je, ale jen částečně. Tedy v naprosté většině případů.

Co vše bude pojišťovnu zajímat?

Celkovou výši havarijního pojištění ovlivňuje hned několik zásadních faktorů. Mezi ně patří:

  • věk pojištěného,
  • stáří vozidla,
  • stav vozidla,
  • objem motoru,
  • celkový limit pojistného plnění.

Kromě toho se ale cena pojištění odvíjí ještě od jedné důležité skutečnosti, a sice od míry sjednané spoluúčasti. Ta může být vyčíslena procenty, fixní částkou nebo kombinací obou.

Jaké výše může spoluúčast na havarijním pojištění dosahovat?

V relativním vyjádření se tato spoluúčast pohybuje mezi 0 až 30 procenty. Ano, za určitých okolností může být skutečně nulová, ovšem v takovém případě musí pojištěnec počítat s tím, že cena pojištění jako takového bude výrazně vyšší. Funguje to každopádně i naopak. Ty, kteří si sjednají třicetiprocentní spoluúčast, vyjde roční pojistka levněji, když ale zaviní nehodu, náklady na opravu vlastního vozidla vyletí raketově vzhůru.

Z tohoto důvodu je proto před uzavřením „havarijka“ nutné celou situaci důkladně zvážit a uvědomit si, jaká všechna rizika vám, respektive vašemu autu vlastně hrozí. Havarijní pojištění se totiž nevztahuje výhradě na vámi zaviněné dopravní nehody, peníze na opravu vozidla dostanete i tehdy, dojde-li k jeho poškození v důsledku přírodního živlu, vandalismu či odcizení. Hodit se ale může i v případě, kdy do vás někdo narazí na parkovišti a od místa nehody ujede.

V jakých případech se „havarijko“ vyplatí?

Jak moc je sjednání havarijního pojištění výhodné, či nikoliv, je velmi diskutabilní. Oceníte jej zejména tehdy, je-li škoda na vašem vozu vyšší, při drobných kolizích na parkovištích ho nejspíš vůbec nevyužijete.

Máte-li se totiž podle smlouvy na poškození podílet například fixní částkou rovnající se 10 tisícům korun, přičemž by se ukázalo, že škoda je menší, než oněch 10 000 Kč, ve výsledku byste na takové situace pouze a jen prodělali. Oprava by šla výhradně z vaší kapsy, a navíc by vám vaše pojišťovna ještě zvýšila samotné pojistné, jelikož byste přišli o část svého bonusu, jehož smyslem je vyjádřit, jak dlouho jezdíte bez nehod. Dojde-li ale oproti tomu k několikasettisícové nehodě na dálnici, s největší pravděpodobností – v závislosti na velikosti sjednané spoluúčasti – „havarijko“ uvítáte všema deseti. Fixní částku, ať už vyjádřenou procenty, nebo v absolutních číslech, zaplatíte vždy, cokoliv nad, hradí pojišťovna.

Čtěte také:

Jak postupovat při dopravní nehodě? Zachovejte klid a buďte duchapřítomní

BRAND24

Stali jste se obětí dopravní nehody? Přečtete si, kdy máte ze zákona nárok na odškodné

Bez zelené karty ani kilometr. Kdo ji při kontrole nepředloží, dostane pokutu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).