Menu Zavřít

Developeři míří do regionů. Zamrzlá Praha už je omrzela

23. 1. 2019
Autor: CTP

Firmy chtějí stavět byty především ve Středočeském kraji. Soustředí se rovněž na Plzeň a Brno.

Cena metru čtverečního v pražské novostavbě už překonala sto tisíc korun za metr čtvereční. Astronomické částky jsou důsledkem především toho, že se v Praze byty nepovolují a samotný proces povolování je neúměrně dlouhý. Zrealizovat bytový projekt trvá podle studie společnosti Deloitte v hlavním městě osm let, přičemž samotná stavba zabere jen dva roky.

Zamrzlý trh motivuje i některé developery, jejichž hřištěm byl historicky pražský trh, aby se porozhlíželi v jiných krajských městech nebo v příměstských lokalitách ve Středočeském kraji. Některé společnosti již projekty mimo metropoli realizují, jiné nakupují pozemky a další se porozhlížejí po příležitostech. Atraktivní jim kromě Brna připadá zejména Plzeň.

Společnost Skanska Reality koupila před koncem loňského roku pozemky ve středočeské Loděnici. V centru obce by na 1,1 hektaru mělo vyrůst sto bytů. Další parcely pro bytovou výstavbu firma loni získala v Libčicích nad Vltavou. „Potvrzujeme tak zájem o rozšiřování pozemkového portfolia o lokality s dobrou dopravní dostupností do centra Prahy, abychom mohli reagovat na vývoj cen na trhu, a posílit tak svou nabídku v segmentu cenově dostupnějších bytů,“ uvedla Barbora Hantonová ze Skansky. Bytový projekt v okolí Prahy připravuje aktuálně také společnost Geosan, která ve Zbuzanech postaví 268 bytů.


Cizinci koupí až čtvrtinu nových bytů v Praze. Atraktivní je pro ně centrum

 Pražské sídliště, ilustrační foto


Mimo Prahu a Středočeský kraj vyrazila společnost Trigema. „Již v uplynulých dvou letech Trigema jeden mimopražský projekt realizovala. Jednalo se o bytový dům v plzeňské ulici Kollárova, který nabídl více než 80 nových bytů. Kolaudace šestipatrového bytového domu KLR@Plzeň proběhla loni v září. Další projekty bydlení mimo hlavní město v současnosti připravujeme,“ říká Marcel Soural, předseda představenstva Trigemy.

Dlouhodobě nejsilnějšími regiony z pohledu nové výstavby jsou podle statistik Trigemy Jihomoravský a Středočeský kraj, kde je nejvyšší průměrná nabídková cena nových bytů. Poslední dva roky k nim navíc přibylo právě Plzeňsko. „Hlad po bydlení je v západočeské metropoli relativně velký. Projekty se zde navíc daří povolovat mnohem rychleji než v Praze,“ dodal Soural.

Okolo hranice 50 tisíc korun za metr čtvereční se pohybuje kromě Plzeňského také kraj Olomoucký a Liberecký. Z výpočtu společnosti Central Group vyplynulo, že nad hranicí padesát tisíc za metr je ještě Královehradecký kraj. S výjimkou Prahy a Brna pak vykazují všechny kraje velké rozdíly v cenách nových a seconhandových bytů.


Definitivní konec Kaplického „blobu“. Postavit knihovnu už je nereálné, tvrdí radní

 Model budovy Národní knihovny z pera Jana Kaplického


Zkušenost z Plzně už má také developer V Invest, který dlouhodobě rozvíjí plzeňskou lokalitu Nová Valcha, kde staví v několika etapách čtvrť s přibližně 600 bytovými jednotkami a rodinnými domy. Aktuálně se nachází zhruba v polovině celého projektu, dokončení plánuje mezi lety 2023 a 2025.

„Na Nové Valše nabízíme mix rodinných domů a bytových domů a v posledním roce zde úspěšně nabízíme také družstevní byty. Jde o reakci na stále rostoucí ceny nemovitostí, které se nevyhýbají ani Plzni, a na restriktivní opatření České národní banky, která v minulém roce výrazně zpřísnila svá doporučení pro poskytování hypotečních úvěrů,“ říká Tomáš Škoda, marketingový manažer společnosti V Invest.

BRAND24

Akvizice pozemků v Plzni a v Brně nyní řeší společnost Geosan Development. V Brně už chystá nový rezidenční projekt skupina T.E. V moravské metropoli už zkolaudovala bytový domu Milhouse, který postavila pro externího investora, nyní plánuje výstavbu nového polyfunkčního projektu s byty v městské části Starý Lískovec.

Anketa: Uvažujete nad akvizicí pozemků mimo katastrální hranice Prahy?
Tomáš Škoda, marketingový manažer společnosti V Invest:
V rámci mimopražských aktivit se aktuálně soustředíme především na rozvoj našeho projektu v Plzni v oblasti Nové Valchy. Do Plzně jsme se vydali už v roce 2006. A to především proto, že pražský realitní trh byl v té době přehřátý a ceny nemovitostí, stavebních prací i subdodávek zde byly vysoce nadhodnocené. Plzeň je přitom třetím největším a nejstabilnějším realitním trhem v rámci ČR a nemovitosti zde byly v té době stále relativně dostupné.
Clément de Lageneste, vedoucí oddělení rezidenčního developmentu v Linkcity Czech Republic
Naše projekty realizujeme po celé České republice. V segmentu rezidenčních nemovitostí jsme dosud postavili více než 1000 nových bytů, a to zejména v Olomouci, Pardubicích a Praze. Z našich zkušeností vyplývá, že hlavní regionální města jsou vzhledem k neuspokojené poptávce po novém bydlení dobrou příležitostí, a proto v akvizici nových pozemků mimo území hl. m. Prahy chceme i nadále pokračovat. Mezi důležitá kritéria pro jejich výběr patří znalost místního trhu, silný realizační tým v dané lokalitě a příběh, který jsme schopni s projektem spojit. I proto se zaměřujeme na redevelopment nevyužitých brownfieldů.
Petr Beneš, ředitel společnosti Geosan Development
Naše výstavba se v minulosti soustředila především na oblast Prahy. V rámci 20leté historie Geosan Development jsme zatím realizovali dva projekty mimo území metropole. Nicméně rozšíření působnosti i do jiných měst se vzhledem k současné situaci na trhu rozhodně nebráníme a aktuálně již řešíme možné akvizice v Brně či Plzni.
Petr Teplý, partner skupiny T.E
Aktivně nehledáme, ale oči máme otevřené. Když se objeví zajímavá příležitost, která nám dává smysl, využijeme ji. Na sklonku loňského roku jsme v Brně úspěšně dokončili akvizici velkého 2,5hektarového pozemku, kde plánujeme výstavbu polyfunkčního projektu. O nových akvizicích jsme jednali i v dalších regionech. Ty však pro nás neměly takový ekonomický smysl, abychom se jim začali aktivně věnovat. Když se ale objeví další pozemek či projekt, který pro nás bude zajímavý a smysluplný, určitě se práci v regionech bránit nebudeme.
Marcela Fialková, mluvčí společnosti Central Group
Central Group se dlouhodobě zaměřuje výhradně na hlavní město. Tato strategie se společnosti velmi osvědčila. Firma je proto velmi akvizičně aktivní i v současné době, kdy jsou ceny pozemků a areálů vhodných k výstavbě na území hlavního města Prahy velmi vysoké. Aktuálně Central Group vlastní téměř milion m2 pozemků a areálů, které jsou určeny k bytové výstavbě, nebo se na nich připravuje změna využití právě na rezidenční určení. Na nich by mohlo vzniknout asi 30 tisíc bytů. Z velké části jde o brownfieldy, právě na nich totiž leží budoucnost města. Výstavba na podobných pozemcích pro Prahu velmi užitečná. Brownfieldy se totiž nacházejí v místech s již existující a obvykle i dostatečně kapacitní veřejnou dopravou, jsou také dobře napojeny na dopravní i technické sítě.
David Jirušek, mluvčí společnosti Finep
Jsme zastánci teorie i praxe, že se Praha nemá rozrůstat na úkor okolní krajiny, Praha se musí naopak, logicky zahušťovat. Stěhováním do velkých měst nedochází k negativní suburbanizaci krajiny a tím obecně se snižují i zátěže v okolní krajině. Pokud se město velikosti Prahy nebude vnitřně rozšiřovat, tak se veškerá zátěž (od ekologie, přes dopravu, logistiku, atd.) přenese do okolní krajiny, výrazně se zhorší životní prostředí a ve finále obyvatelé žijící mimo město nebudou mít čas na svoje koníčky, sport, kulturu, rodinu, protože svůj volný čas budou trávit v dopravních zácpách při svých cestách do či z práce. Bohužel dnešní legislativa, stavební předpisy, délky povolovacích procesů a to vše spojené v katastrofický nedostatek nových bytů v Praze jdou proti výše uvedenému a nutí ty, kteří chtějí bydlet v metropoli, ke stěhování mimo Prahu.

Přečtěte si také:

Cena za úspěch. Pražské nemovitosti se stávají trofejními aktivy

Praha odebere městské byty soudcům a státním zástupcům. Pronajme je sociálně slabým

Tři pětiny bytového trhu v Praze si mezi sebe rozdělila desítka developerů

Bratislava poráží Prahu. Platy nejsou o tolik nižší, zato bydlení je výrazně levnější

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).