Menu Zavřít

Další průšvih Facebooku: síť poskytovala data uživatelů technologickým firmám

19. 12. 2018
Autor: Profimedia.cz

Největší sociální síť světa s dvěma miliardami uživatelů čelí další aféře s ochranou dat. Deník The New York Times uvedl, že má k dispozici interní dokumenty firmy, ze kterých vyplývá, že k soukromým datům uživatelů Faceboboku měly přístup například společnosti Microsoft, Spotify nebo Netflix.

Dokumenty Facebooku z roku 2017 ukazují, že osobní data uživatelů měly nebo stále mají k dispozici velikáni technologické branže. Výměna dat pomoci oběma stranám. Facebooku především ke zvyšování počtu uživatelů, kterých je už 2,6 miliardy. Navyšováním počtu aktivních uživatelů se zvyšují společnosti příjmy z reklamy.

Firmy naopak mohou profitovat z informací o soukromí uživatelů, jejich spotřebitelských preferencích. Díky nim firmy mohou své produkty upravovat a lépe prodávat zákazníkům, napsal deník The New York Times (NYT).

Facebook umožnil podle dokumentů a rozhovorů s bývalými zaměstnanci vyhledávači Bing od firmy Microsoft „vidět“ jména přátel uživatelů bez jejich souhlasu. Internetová televize Netflix a služba pro streamování hudby Spotify měly mít podle NYT možnost číst soukromé zprávy uživatelů sociální sítě.

Přístup k datům uživatelů sítě, kterou založil Mark Zuckerberg, měl i největší internetový obchod světa Amazon, internetový portál Yahoo nebo Royal Bank of Canada. Z dohody mohlo profitovat celkově až 150 firem.


Čtěte také: Sociální přesycení. Facebooku a spol. v USA přestali přibývat uživatelé

 Ilustrační foto


Facebook obvinění amerického deníku odmítl s tím, že uživatelé o „sdílení“ dat věděli, respektive k němu dali souhlas.

Tato aféra přichází po skandálu s firmou Cambridge Analytica, jež zneužívala soukromá data uživatelů Facebooku v době prezidentské kampaně ve Spojených státech v roce 2016. Zuckerberg posléze v americkém Kongresu tvrdil, že lidé na Facebooku mají plnou kontrolu nad svými daty, které na síti zveřejní.

Před několika dny firma přiznala, že opravila bezpečnostní díru, která umožňovala vývojářům přístup k fotografiím u téměř sedmi milionů účtů. V říjnu uvedla, že hackeři napadli účty 29 milionů uživatelů.

BRAND24

Dále čtěte:

Úřad vlády a ministerstvo průmyslu se zbaví telefonů Huawei

Facebook sdílel data s čínskými výrobci smartphonů. Dohody s nimi nyní ukončí

Šmírák Tinder. Za pár let nasbíral o uživatelce data na 800 stran

Bezpečnost především: ochrana Zuckerberga stojí Facebook čtvrt miliardy ročně

 Mark Zuckerberg s bodyguardy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).