Menu Zavřít

Úřad vlády a ministerstvo průmyslu se zbaví telefonů Huawei

18. 12. 2018
Autor: Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš (ANO) nařídil, aby se Úřad vlády ČR zbavil mobilů od čínské firmy Huawei. Stejně bude postupovat například ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) představuje používání hardwaru a softwaru od Huawei a další čínské firmy ZTE bezpečnostní hrozbu. Společnost Huawei tvrzení NÚKIB popřela.

NÚKIB vydal v pondělí varování před používáním přístrojů a programů od Huawei a ZTE. Na první polovinu ledna chystá metodický pokyn pro úřady, jak postupovat. „Já jsem zjistil před několika měsíci, že máme na úřadě vlády nějaké mobily od Huawei. Nevím, kde se tam vzaly. Zkrátka jsem nařídil, aby šly pryč,“ řekl dnes premiér Babiš.

Také ministerstvo průmyslu a obchodu kvůli varování NÚKIB stáhne všechna zařízení od Huawei používaná na úřadu. Vymění je za jiné značky. „V případě soukromých mobilních zařízení zaměstnanců MPO připojovaných do sítě MPO dojde k ukončení přístupu,“ řekl mluvčí ministerstva Milan Řepka.

Další úřady či státní firmy zatím upozornění vyhodnocují a neuvedly, jak přesně budou postupovat. „Varování analyzujeme,“ uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) má nyní 120 telefonů a 184 modemů Huawei. „MMR celou skutečnost monitoruje a vyhodnocuje. V tuto chvíli stále platí podmínky soutěže veřejných zakázek, kdy se soutěží dle parametrů,“ uvedla mluvčí úřadu Veronika Vároši. Podle ní je potřeba, aby NÚKIB vydal právně závazný dokument, kterým se pak budou úřady řídit. Ministerstvo dopravy podle Hany Kabourkové z tiskového oddělení úřadu má pouze několik telefonů od zmíněných značek, které bude průběžně obměňovat. „Dodavatele služeb vyzveme k prověření situace,“ uvedla.


České úřady řeší, co s rizikovými telefony Huawei. Používají je úředníci z obrany i vojáci

Mobilní telefon Huawei


Ministerstvo životního prostředí produkty Huawei a ZTE nepoužívá. „Podle nám dostupných informací nepředstavují riziko primárně mobilní zařízení, ale zásadní jsou komunikační a informační technologie v rámci celkové infrastruktury,“ doplnil Ondřej Charvát z tiskového oddělení úřadu. Ministerstvo zemědělství zohlední situaci v nadcházejících tendrech, sdělil mluvčí úřadu Vojtěch Bílý. Nyní ale nemá od ZTE a Huawei žádnou infrastrukturu, jako servery nebo síťové prvky, a z používaných 910 mobilů úřadu je pouze 77 od Huawei. Úřad následně bude postupovat podle metodického pokynu NÚKIB.

Státní podniky Správa železniční dopravní cesty a České dráhy (ČD), které patří pod ministerstvo dopravy, budou postupovat v budoucnu podle pokynů ministerstva a vlády. „Společnost České dráhy ovšem neprovozuje na zařízeních Huawei žádné systémy a informace, které by souvisely s bezpečností státu,“ uvedl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Polostátní energetická firma ČEZ nyní podle mluvčího podniku Ladislava Kříže používá jednotlivá zařízení od Huawei, ale není mezi nimi žádná kritická informační infrastruktura. Firma postupuje podle doporučení NÚKIB a čeká na metodický pokyn úřadu.

Mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman uvedl, že úřad žádné klíčové systémy od Huawei nevyužívá. „Pouze několik referentů má od této společnosti služební telefon. Jedná se však skutečně o nízké jednotky případů,“ doplnil.

BRAND24

Varováním NÚKIB se bude zabývat také například soukromá skupina PPF českého miliardáře Petra Kellnera. „Případně přijmeme patřičná opatření v souladu s platnou legislativou,“ řekla mluvčí PPF Zuzana Migdalová. PPF uzavřela dříve s Huawei memorandum o rozvoji telekomunikačních sítí, které ale PPF nezavazuje k odběru zařízení od Huawei.

Dále čtěte:

Huawei a Honor podvádějí v testech. Výrobci smartphonů uměle zvyšují výkon

Tendr na monitoring dronů vyhrálo česko-americké konsorcium. Firmy dostanou 5,6 milionu

Facebook sdílel data s čínskými výrobci smartphonů. Dohody s nimi nyní ukončí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).