Menu Zavřít

Číňané v Česku: objem kapitálu stoupl na 6,5 miliardy korun, firem v jejich rukou ale ubylo

11. 10. 2018
Autor: čtk

Objem čínského kapitálu upsaného v základním jmění českých firem přesáhl 6,5 miliardy korun, aktuálně je tak na nejvyšší úrovni. Naopak celkový počet tuzemských společností s čínským vlastníkem stále klesá, a je nejnižší od roku 2011. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Bisnode.

„Za posledních šest měsíců se objem čínského kapitálu v základním jmění českých firem zvýšil téměř o 420 milionů korun. Hlavní zásluhu na tom má založení akciové společnosti CITIC Europe se základním kapitálem 350 milionů korun, kterou kontroluje Rainbow Wisdom Investments Limited se sídlem v Hongkongu. Členem dozorčí rady CITIC Europe je Jaroslav Tvrdík,“ komentovala statistiky analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Více než 61 procent čínských firem v Česku podniká ve velkoobchodu, devět procent ve stravování, šest procent v oblasti pronájmu a správy nemovitostí a necelých pět procent v maloobchodu.

Mezi zahraničními vlastníky tuzemských společností dominuje kapitál z Německa (288 miliard korun), Lucemburska (115 miliard korun), Nizozemska (113 miliard korun) a Rakouska (76 miliard korun). V žebříčku největších zahraničních majitelů, který sestavuje Bisnode, Číně patří 22. příčka.


Čínský žongl s českým majetkem:

Citic přebírá aktiva CEFC skoro za polovinu hodnoty

Čínská státem ovládaná korporace CITIC Group uhradila dluhy, které měla předlužená a kolabující CEFC u slovenské finanční skupiny J&T


Čínská skupina China Energy Finance Corporation (CEFC), která je největším čínským investorem v Česku, dokončuje prodej svého majetku v zemi čínskému státnímu konglomerátu CITIC Group. V České republice investovala celkem téměř 38 miliard korun. Jde o společnosti Žďas, Pivovary Lobkowicz Group, fotbalový klub Slavia Praha, podíly ve společnostech Travel Service, Médea a Empresa Media, J&T Finance Group či nemovitosti jako dva luxusní pražské hotely a komplex Florentinum.

Skupina CITIC založila společnost CITIC Europe jako platformu pro svoji expanzi v Evropě. „Společnost plánuje rozvíjet nové projekty především v oblastech výroby, cestovního ruchu či potravinářství. Své obchodní aktivity hodlá rozvíjet i v dalších oblastech podnikání,“ uvedl již dříve CITIC s tím, že má zájem spolupracovat s českými a evropskými partnery.

Čínská CEFC si Česko vybrala jako místo pro expanzi do Evropy. Později se však dostala do problémů se splácením svých závazků. CITIC Group byla založena v roce 1979 jako první čínská investiční společnost s cílem přilákat zahraniční kapitál, představit moderní technologie a zavádět nejnovější mezinárodní postupy do fungování a řízení podniků.

CONTENT24

Dále čtěte:

Ve vedení české části CEFC skončila Hrdá. Tvrdík je v dozorčí radě CITIC Europe

Stejná blamáž jako v Česku. I v Polsku jde Číňanům hlavně o vliv a hotové firmy

Velké čínské oči aneb Stručná historie slavného čínského investování v Čechách

CEFC vycouvala z další investice v Česku, zbavila se podílu v cestovní kanceláři Canaria Travel

Špatný start: čínská banka ICBC zahájila působení v Česku ztrátou 167 milionů

 Ředitel české pobočky ICBC Jang Jü

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).