Menu Zavřít

Nákupy turbín budou pokračovat. ČEZ chce z větru 1,2 gigawattu

11. 10. 2018
Autor: CC0 via Pixabay

Polostátní energetický kolos ČEZ bude pokračovat v nákupech zelených projektů, a to především v Německu. Těžištěm budou větrné parky, tvrdí šéf strategického rozvoje zodpovědný za aktivity ČEZ v Německu Jörg Kubitza.

Zatímco v tuzemsku zůstává ČEZ spíše jen u údržby stávajících uhelných a jaderných kapacit, v zahraničí se soustředí na obnovitelné zdroje. V posledních letech cílí zejména na větrnou energii v Německu a Francii a tento trend má pokračovat.

Manažer zodpovědný za aktivity ČEZ v Německu Jörg Kubitza má z české centrály jasné zadání. „Chceme mít v portfoliu celkem 1,2 gigawattu v onshore větrných parcích, to je náš byznys plán,“ řekl Kubitza německému magazínu Bizz Energy.

V plánu jsou nákupy stovek megawattů ročně. Společnost přitom budou zajímat výhradně parky, které dosud neexistují. „Nebudeme kupovat hotové parky, tam už je příliš intenzivní konkurence,“ uvedl Kubitza. Web bizz-energy dodává, že hamburské zastoupení ČEZ pro tento účel spolupracuje s malými firmami, které plánují rozvoj větrných elektráren.


Přečtěte si:

Expanze do Francie: ČEZ zahájí stavbu první větrné farmy nedaleko Paříže

Stavba větrných turbín: milionový byznys pro techniky bez závratí

 Servis větrné elektrárny francouzského Alstomu.


Ačkoli německá vláda chce nadšení ve větrné branži ochladit, Kubitza větru věří, protože cíle Berlína jsou v tomto oboru stále vysoké. Za velmi příznivou považuje možnost získat v aukci garantovanou výkupní cenu na 20 let. Německá energetika je podle něj pro koncern, který se pohybuje ve volatilním tržním prostředí, sázkou na jistotu.

Hlavním dosavadním větrným aktivem v držení ČEZ je 600megawattový park Fantanele – Cogealac v Rumunsku. Nákupy větrníků v Německu ČEZ zahájil v prosinci 2016, aktuálně je souhrnná instalovaná kapacita deseti parků 133,5 megawattu. Několik menších větrných elektráren ČEZ provozuje i v Česku, jejich celkový výkon se počítá v desítkách MW.

V Německu ČEZ utrácí nejen za turbíny. Začíná se prosazovat i na trhu obchodu a distribuce. Potvrzuje to nedávná akvizice berlínské firmy Kofler Energies, již dříve ČEZ koupil za pět miliard korun společnost Elevion se sídlem ve městě Jena.

Fond ČEZ Inven Capital pak drží podíly v několika německých energetických startupech, jako jsou Sunfire, Sonnen či Cloud & Heat.

KL24

Dále čtěte:

ČEZ chce v Rumunsku vyzkoušet ukládání energie ve formě vodíku

 Výstavba větrného parku ČEZ Fantanele Cogealac v Rumunsku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).