Menu Zavřít

Špatný start: čínská banka ICBC zahájila působení v Česku ztrátou 167 milionů

27. 8. 2018
Autor: Adrian Grycuk via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Čínská státní banka ICBC loni vkročila do Česka, kde má za úkol prosazovat zájmy Čínské lidové republiky. Za prvních osm měsíců své činnosti skončila ve ztrátě 167 milionů korun.

Když přicházela Čínská průmyslová a obchodní banka (ICBC) do Česka, dostalo se jí vřelého přijetí. Guvernér České národní banky Jiří Rusnok jí v loni v dubnu osobně do Pekingu doručil licenci pro vstup na český trh. Ta pak začala platit s účinností od 6. května. V září proběhlo oficiální přivítání ICBC na Pražském hradě, kterého se účastnil šéf celé ICBC Ku Šu, čínská velvyslankyně v Česku Ma Keqing a znovu Rusnok. Režisérem obou akcí byl prezident Miloš Zeman.

Začátky ICBC v Česku však nejsou zrovna velkolepé. Podle výroční zprávy banky skončila za loňský rok v minusu 167,5 milionu korun. Výsledek je z velké části tvořen ztrátou z finančních operací ve výši 155 milionů korun. Nedostatku solventnosti se však instituce bát nemusí, protože její kapitál přesahuje miliardu korun.

Česká pobočka hodlá nabídnout bankovní služby hlavně tuzemským středním a velkým podnikům, které působí na českém a čínském trhu, a také čínským firmám v Česku. Aktivně už oslovila velké firemní hráče jako skupinu PPF a další z odvětví e-commerce, telekomunikací či energetiky.

Hrdý šéf
 Ředitel české pobočky ICBC Jang JüV Česku vede pobočku ICBC osmatřicetiletý Jang Jü. Při kontaktu působí zdrženlivě, na svůj post je ale náležitě pyšný. Během našeho setkání na jaře letošního roku několikrát neopomněl zdůraznit, jak významným hráčem ICBC je a kolikrát ji ocenil magazín Fortune či The Banker. O poznání vlažněji reagoval na otázky týkající se čínské politiky – převyprávěl stereotypní obrázek, který kreslí všichni Číňané: rozvoj hospodářství Říše středu bude pokračovat do nekonečna rychlým tempem, protože je pod skvělou ochranou komunistické strany.

Skupina ICBC je největší bankou na světě podle výše svých aktiv, která na konci loňského roku dosahovala 26,1 bilionu jüanů (88 bilionů korun). Banka obsluhuje skoro šest milionů firemních zákazníků a 530 milionů retailových. Loni vydělala 287,5 miliardy jüanů (966 miliard korun). Její tržní kapitalizace je pak v současnosti úctyhodných 2,2 bilionu hongkongských dolarů (5,7 bilionu korun).

BRAND24

I obrovská aktiva ICBC by se ale mohla zbortit při zpomalení ekonomiky. Západní i někteří čínští ekonomové dlouhodobě pochybují o kvalitě úvěrů, které mají čínské státní banky ve svých rozvahách. Třebaže ICBC vykazuje míru špatných úvěrů (non-performing loans) jen 1,54 procenta, realita může být výrazně horší a podle nejpesimističtějších prognóz je jich celá třetina. Jinými slovy, třetina majetku banky je bezcenná.

Dále čtěte:

Dvě třetiny čínských investic v Evropě míří do Německa, podíl se může ještě zvýšit

Velké čínské oči aneb Stručná historie slavného čínského investování v Čechách

CEFC vycouvala z další investice v Česku, zbavila se podílu v cestovní kanceláři Canaria Travel

Spojeným státům se nelíbí odvetná cla. Stěžují si na ně u Světové obchodní organizace


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).