Menu Zavřít

ČEZ na výrobě elektřiny prodělal půl miliardy. Firmu táhne distribuce

22. 3. 2019
Autor: Martin Pinkas/Euro

ČEZ je známý hlavně jako výrobce elektřiny, ale na této činnosti v minulém roce prodělal. Ztráta jeho uhelných, jaderných a velkých vodních elektráren na provozní úrovni dosáhla 531 milionů korun. Hlavním zdrojem zisku polostátní energetické skupiny jsou od roku 2014 distribuce a prodej elektřiny zákazníkům.

Příspěvek jednotlivých oborů podnikání k ziskovosti ČEZ lze vyčíst z detailních finančních výsledků, které společnost zveřejnila v úterý 19. března. Nacházejí se až u konce stostránkové konsolidované účetní závěrky. Vyplývá z něj, že většinu z 19,8miliardového provozního zisku v roce 2018 zajistila distribuce elektřiny (13 miliard) a prodej energie zákazníkům (3,85 miliardy). K ziskovosti přispěly také obnovitelné zdroje (1,65 miliardy) a těžba uhlí (1,4 miliardy korun).

Naopak výroba elektřiny v uhelných, jaderných, plynových a velkých vodních elektrárnách již tolik nevynáší. Na provozní úrovni tyto zdroje vykázaly loni ztrátu 531 milionů korun. Stalo se tak prvně v historii Skupiny ČEZ. Ještě v letech 2016 a 2017 se provozní zisk tradiční energetiky pohyboval okolo čtyř miliard korun. Se ztrátovostí měly dříve potíže hlavně obnovitelné zdroje v majetku Skupiny ČEZ, které například za rok 2015 prodělaly 1,8 miliardy korun.

 Výsledky ČEZ podle oborů činnosti

Výsledky ČEZ podle jednotlivých oborů činnosti

Letos by již měly elektrárny v majetku ČEZ vykazovat příznivější čísla. Pomáhá jim růst cen elektřiny, kdy například základní roční pásmo 2020 podražilo z 29 eur za megawatthodinu v polovině roku 2017 až na 52,5 eura ke konci loňského roku. Letos ČEZ prodává elektřinu za lepší ceny než loni, což se projeví skokovým růstem zisku. Jak na úterní tiskové konferenci uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, čistý zisk v tomto roce dosáhne 17 až 19 miliard oproti 10,5 miliardy v minulém roce.

BRAND24

Také z nekonsolidované účetní závěrky skupiny ČEZ za rok 2018 lze vyčíst zajímavé informace. Mateřský podnik ČEZ sice příliš nevydělává na provozu elektráren, ale zato si nechal od dceřiných podniků vyplatit na dividendách rekordních 32 miliard korun. Mezi hlavní plátce patřila ČEZ Distribuce (25,6 miliardy korun), ČEZ Prodej (dvě miliardy) a Severočeské doly (1,7 miliardy korun). Zahraniční dceřiné firmy až na jednu výjimku dividendu nevyplatily.

Přečtěte si také:

ČEZ má dalšího zájemce o bulharská aktiva, jméno tají

Smlouva s ČEZ o stavbě nového bloku je lepší než garance, tvrdí Babiš. Stát tím získá větší kontrolu

ČEZ letos v Temelíně investuje 1,5 miliardy korun. Chystá modernizaci i posílení bezpečnosti

Stavět, či nestavět jaderný reaktor. Korejci i další zájemci si možná budou muset počkat

Temelín loni vyrobil 15,6 terawatthodin elektřiny, odstávky trvaly čtvrt roku

ČEZ začal stavět teplovod z Temelína do Budějovic, má pokrýt třetinu spotřeby města

Čistý zisk ČEZ klesl téměř o polovinu na 10,5 miliardy korun

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).