Menu Zavřít

Smlouva s ČEZ o stavbě nového bloku je lepší než garance, tvrdí Babiš. Stát tím získá větší kontrolu

21. 2. 2019
Autor: čtk

Pro stát bude lepší uzavřít s energetickou společností ČEZ smlouvu kvůli stavbě nového jaderného bloku než vládní garance. Na dnešní konferenci k budoucnosti jaderné energetiky v Česku to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Stát tak podle něj získá větší kontrolu nad výstavbou a možnost jednat v případě, že se změní parametry trhu, či přebrat stavbu od ČEZ, kdyby hrozilo zvýšení nákladů.

Garance by podle Babiše byla bianco šekem. Pro ČEZ je nyní podle něj nutné neprodleně spustit zahajovací etapu příprav, tedy získat povolení k umístění stavby a zorganizovat výběrové řízení. „Preferencí je moderní jaderný zdroj 3,5 generace,“ dodal. Vláda podle něho sleduje projekty ve světě, zejména ty, které se zpozdily.

Konferenci pořádá hospodářský výbor Poslanecké sněmovny a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM). Konference má odstartovat širší diskusi o výstavbě kapacit pro léta, kdy bude ubývat kapacita uhelných zdrojů a doslouží i současné jaderné bloky. Babiš v jejím úvodu zalitoval, že byl v roce 2014 zrušen tendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín, protože „tehdy k tomu byly ideální podmínky“. Babiš byl v té době ministrem financí ve vládě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

V projevu předseda vlády zdůraznil, že stát bude během výstavby nových bloků sledovat vývoj na trhu s elektřinou a bude reagovat na „společenskou přijatelnost“ ceny z nového zdroje.


Boj o dostavbu Dukovan přiostřuje. Korejci se dotahují na Rosatom

 Jaderná elektrárna Dukovany


Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) zmínila význam českého projektu v evropském kontextu. Jadernou energetiku podle ní oslabí připravovaný odchod Velké Británie z EU a uvidí se, jakou cestou se Evropa vydá. Zmínila možnost prodloužení životnosti jaderných bloků v Dukovanech.

Plány na možnou stavbu nového jaderného zdroje v Česku už několik let brzdí nejasnosti o způsobu financování. Babiš loni v listopadu uvedl, že stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany by měla zajistit dceřiná firma ČEZ. Stát je připraven podpořit investici tím, že ji bude garantovat jako druhý v pořadí, dodal.

O stavbu jaderného bloku v Česku se podle dřívějších informací zajímá šest společností. Jde o ruskou státní společnost Rosatom, francouzskou EDF, jihokorejskou KHNP, čínskou China General Nuclear Power, společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea a severoamerický Westinghouse. Zástupci firem dnes ve Sněmovně představí své projekty. Proti stavbě nového jaderného zdroje v ČR se dlouhodobě staví ekologové.

BRAND24

Přečtěte si také:

ČEZ letos v Temelíně investuje 1,5 miliardy korun. Chystá modernizaci i posílení bezpečnosti

Stavět, či nestavět jaderný reaktor. Korejci i další zájemci si možná budou muset počkat

Temelín loni vyrobil 15,6 terawatthodin elektřiny, odstávky trvaly čtvrt roku

Antijaderné Rakousko vystaví přírodní „reaktor“ starý dvě miliardy let

Největší Temelín. Jihočeská elektrárna je nejvýkonnější jaderkou ve střední Evropě

Jaderná fúze za půl bilionu korun. Výstup se odkládá, kritika sílí

Plazmová vlákna na Slunci.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).