Menu Zavřít

Čepro bude dál nakupovat biopaliva od Agrofertu. Právní analýza vyloučila střet zájmů

3. 9. 2019
Autor: Anna Vacková - Mladá fronta archiv

Státní distributor paliv Čepro bude i nadále odebírat biopaliva od firem z holdingu Agrofert, uvádějí dnešní Lidové noviny (LN). Čepro se tak rozhodlo na základě právní analýzy, kterou si nechalo vypracovat kvůli návrhu auditní zprávy Evropské komise o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Návrh tvrdí, že Babiš má stále vliv na holding Agrofert, který dříve vlastnil, a je proto ve střetu zájmů při čerpání evropských dotací.

Čepro odebírá od Agrofertu biolíh a methylester řepkového oleje, které přimíchává do benzinu a nafty. Hodnota obchodu, jež firmy z koncernu Agrofert získaly vítězstvím ve výběrových řízeních, dosahuje podle LN zhruba dvou miliard ročně.

Podle zákona o střetu zájmů o veřejné zakázky nesmí soutěžit firma ovládaná z více než čtvrtiny veřejným funkcionářem. Babiš kvůli zákonu o střetu zájmů vložil v únoru 2017 akcie Agrofertu do svěřenských fondů, ale podle návrhu auditní zprávy Evropské komise má stále na holding vliv i zájem na jeho hospodářském úspěchu. Babiš to dlouhodobě odmítá.

Věříte, že Andrej Babiš neovládá Agrofert?

„Z dokumentů, které má společnost Čepro k dispozici, v současné době nelze dovodit oprávnění ani povinnost vylučovat společnosti z koncernu Agrofert ze zadávacího řízení na veřejné zakázky z důvodů dle zákona o střetu zájmů,“ stojí podle LN v právní analýze, kterou si nechalo Čepro udělat. Podle deníku je klíčovým argumentem právníků to, že svěřenský fond nemá právní osobnost, a nenaplňuje tedy právní definici ovládané osoby. „Jsem si vědom toho, že toto stanovisko může být nepopulární, ale za závěry si stojíme,“ řekl LN ředitel Čepra.

Firma Preol z holdingu Agrofert patří ke klíčovým dodavatelům biopaliv do Čepra. Od začátku roku 2017 do letošního června získal Preol podle Čepra veřejné zakázky za více než pět miliard korun. Zakázky za další desítky milionů pak získala ještě jedna firma z Agrofertu, a to Primagra.


Přežil by Agrofert bez státu? Výrobci biopaliv a lesnické firmy jsou na veřejných zakázkách závislé

 Andrej Babiš


Návrh auditní zprávy Evropské komise dorazil do Česka na konci května. Ministerstvo pro místní rozvoj už do Bruselu odeslalo odpověď. Úřad podle vyjádření ministryně Kláry Dostálové (za ANO) rozporuje každou větu na každé stránce.

Dále čtěte:

Komentář: Agrofert ukázal, že má co skrývat

Zadlužení Agrofertu u bank prudce narostlo, dosahuje už 44 miliard

Agrofert omezí investice, zaměří se na snížení dluhů

Babišův střet zájmů: auditoři EU zkoumají dokumenty ve Státním zemědělském fondu

Andrej I. Nedotknutelný. Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo se natahuje

BRAND24

Politika dotací skosila třetinu evropských rodinných farem. Peníze shrábl Agrofert a spol.

 Film Selský rozum nabízí mimo jiné podrobné vysvětlení toho, proč na českých polích roste ve výrazném podílu řepka

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).