Menu Zavřít

Británie začala dobývat břidlicový plyn. Jako čtvrtá země po USA, Kanadě a Číně

19. 10. 2018
Autor: Profimedia.cz

Britská společnost Cuadrilla zahájila v polovině října dobývání zemního plynu kontroverzní metodou hydrofrakování. První významnější množství plynu z hornin v severoanglickém Lancashiru získá až po Novém roce. Start těžby o několik let oddálily protesty a obstrukce ze strany ekologů i místních aktivistů, upozorňujících na rizika této těžební metody.

Cuadrilla začala se štěpením břidlic za pomoci tlaku vody hned poté, co Nejvyšší soud v Londýně 12. října zamítl poslední stížnost ekologů. Další budoucnost těžby bude záviset hlavně na ekonomických parametrech, což přiznává i firemní šéf Francis Egan. „Jestli bude komerčně životaschopná, tak nahradí drahý plyn z dovozu, a to s nižšími emisemi a s prospěchem pro domácí ekonomiku a energetickou bezpečnost Spojeného království,” uvedl Egan v tiskové zprávě.

Cuadrilla získala těžební licence celkem na osmi místech v regionu Lancashire, který se nachází severně od velkoměst Liverpoolu a Manchesteru. Podle geologických studií se má v oblasti nacházet nejméně 60 miliard metrů krychlových zemního plynu (pro představu: jedná se o sedminásobek roční spotřeby České republiky). Místní těžba by tak mohla aspoň částečně vynahradit klesající produkci uhlovodíků v britském sektoru Severního moře.

Takzvaný břidlicový plyn má stejné chemické složení jako běžný zemní plyn. Rozdíl je v tom, že jej nelze vydobýt klasickými metodami. Řešením je štěpení neprostupných břidlic s pomocí tlaku vody s příměsí písku a různých chemikálií. Tento nový způsob těžby se rozvíjí hlavně ve Spojených státech amerických, které díky němu v loňském roce staly vývozcem plynu. V menším rozsahu se plyn z břidlic těží v Kanadě a Číně.

Zásoby plynu v břidlicích má pod svým územím většina zemí světa. Britští a australští těžaři se v letech 2010 až 2012 zajímali o průzkum ložisek pod českým územím, výše zmíněná Cuadrilla chtěla zkoumat zásoby plynu v kopcovité oblasti mezi Novým Jičínem a Vsetínem. Tyto plány ztroskotaly na odporu místních obyvatel a politiků. Ani mohutná politická podpora však nepomohla v Polsku, kde těžaři své plány vzdali kvůli ekonomické nevýhodnosti.

Přečtěte si:

BRAND24

„Ropáci“ Shell a Exxon varovali v tajných zprávách před změnami klimatu už v 80. letech

Odstraňování následků havárie ropného tankeru Exxon Valdez v roce 1989, ilustační foto

Dále čtěte:

Nízké náklady a téměř žádné dluhy. Aramco je nejziskovější ropnou firmou na světě

Protiruské sankce ohrožují Nord Stream 2. Evropské firmy tlačí na Trumpa

Zisk Rosněfti vystoupal k 80 miliardám. Ruskému gigantu pomohlo zvýšení cen

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).