Menu Zavřít

Bill Gates: Omezení investic do fosilních zdrojů má nulový efekt na klima

20. 9. 2019
Autor: Profimedia.cz

Zakladatel softwarové firmy Microsoft Bill Gates tvrdí, že přesvědčování investorů, aby stáhli své peníze z projektů spojených s těžbou a spalováním fosilních zdrojů, nemá žádný vliv na snižování emisí skleníkových plynů. Pozitivnějším řešením je podle něj podpora nových technologií, jež zabrání oteplování.

Jeden z nejvlivnějších podnikatelů a filantropů světa tvrdí, že móda stahování investic z fosilních projektů nesníží produkci oxidů uhlíku a jejich koncentraci v atmosféře. „Odprodej podílů ve fosilních projektech do dnešního dne pravděpodobně nesnížil emise ani o tunu. Nepovede to k tomu, že lidé, kteří vyrábějí ocel nebo benzín, budou bez kapitálu,“ řekl Gates v rozhovoru pro Financial Times.

Kritizuje činnost mnoha organizací, například anglikánské církve nebo části penzijních fondů, které odprodávají podíly firem napojených na byznys s fosilními palivy, aby byla jejich investiční portfolia „zelená“. Účelnější je podle něj podpořit finančně firmy, které pracují na nových technologiích, jež mohou například pohlcovat oxid uhličitý z atmosféry a vyrábět z něj uhlíkově neutrální palivo. Nebo financovat projekty, jež pomohou lidem v nejohroženějších oblastech adaptovat se na změnu. Jako dobrý příklad „eko“ investic uvedl i projekty Beyond Meat nebo Impossible Foods, které jsou rostlinnou alternativou produkci masa.

Co je pro vás důležitější?

Angažovaní investoři ale tvrdí, že stahování peněz ze „špinavých“ firem nemá za cíl je finančně vyhladovět, ale spíše poukázat na jejich neetické podnikání, které přispívá k poškozování životního prostředí. Například k americké iniciativě 350.org se přidalo 1100 investorů, kteří se zavázali, že ukončí investice do společností spojených s fosilními zdroji.

Richard Brooks, který má v 350.org na starosti koordinaci kampaní, tvrdí, že na stejném principu odprodeje podílů ve společnostech fungovala kampaň na eliminaci apartheidu v Jihoafrické republice. A měla úspěch. „Nebyl to jediný důvod, ale byl to jeden z faktorů, které přispěly k pádu režimu.“ Brooks zdůraznil, že takové jednání má smysl i nyní v rámci boje proti klimatickým změnám.

Gates čelí v Americe kritice kvůli tomu, že přispěl částkou dvou milionů dolarů na projekt MIT Media Lab na doporučení finančního poradce a filantropa Jeffreyho Epsteina, jenž byl usvědčen ze zneužívání nezletilých dívek. Epstein byl nalezen mrtev ve vazbě 10. srpna, podle vyšetřovatelů spáchal sebevraždu. Mezi jeho přátele a klienty patřili v minulosti i Donald Trump nebo Bill Clinton.

Dále čtěte:

Trest za skromnost: šetrní Němci si za kilowatthodinu připlatí více než ti, kteří plýtvají

Německé snižování emisí: současným tempem nabere do roku 2030 zpoždění 16 let

Chytej CO2, budeš odměněn. Němečtí liberálové chtějí lidem platit kryptoměnou za odsávání emisí

BRAND24

Žádný strach? Odklon od uhlí zdraží Němcům elektřinu jen o procento, tvrdí analýza

Bitva o jádro: v Bruselu se bojuje o definici zelených investic

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).