Menu Zavřít

Trest za skromnost: šetrní Němci si za kilowatthodinu připlatí více než ti, kteří plýtvají

18. 9. 2019
Autor: Profimedia.cz

Spotřebitelům elektřiny v Německu, kteří ročně spotřebují do 1500 kWh, se cena elektrické energie v průměru zvyšuje rychleji než těm, kteří spotřebují ročně 6000 kWh. Šetřit elektřinou se nevyplácí.

V současné době, kdy se volá po úsporách energií ve všech sektorech, se šetření domácností s elektřinou v Německu nevyplácí. Protože lidem, kteří odebírají více proudu, zdražuje elektřina pomaleji než těm, kteří šetří. Vyplývá to z údajů srovnávacího portálu cen elektřiny Verivox.

Domácnostem s ročním odběrem 1500 kWh se mezi lety 2014 až 2019 cena za kilowatthodinu zvýšila o 8,4 procenta, ti, kteří spotřebovávají čtyřikrát tolik, si připlatili jen o 4,8 procenta. Je to dáno zejména tím, že náklady na energetickou síť rostou a s tím i pevná část účtu za elektřinu, jež se platí jako paušální část ceny elektřiny. Provozovatelé sítí zvyšují své poplatky všem bez ohledu na spotřebu. Zákazníci tyto poplatky nemohou ovlivnit.

„Provozovatelé sítí reagují na skutečnost, že stále více lidí spotřebovává vlastní elektřinu,“ nabízí vysvětlení energetický odborník ze zákaznického centra Verbraucherzentale Nordrhein-Westfalen Udo Sievering. Týká se to především domácností, jež si nainstalovaly na střechu fotovoltaické panely. Provozovatelé ale poplatky zvyšují všem. Tím dochází k poškození těch, kteří vlastní solární systémy nemají.

Sievering tvrdí, že tento systém je sociálně nespravedlivý, a jedná se o další důkaz toho, že je třeba německou Energiewende reformovat, zejména poplatky a daně v energetice.

Průměrná spotřeba elektřiny na obyvatele (za rok v kWh)
Česká republika 6200
Německo 6500
Francie, Belgie 7400
Rakousko 8100
Norsko 25 200
Španělsko 5800
Itálie 5400
Rumunsko 2900

Zdroj: ČEZ, data za rok 2017

Eurostat uvedl, že v průměru domácnosti v EU vydají 64,1 procenta spotřebované energie na topení a 14,8 procenta na ohřev vody. Na svícení a ostatní spotřebiče připadá 14,4 procenta spotřeby. Na vaření 5,6 procenta a klimatizaci 0,3 procenta. Na celkové spotřebě energií se evropské domácnosti podílejí 27 procenty.

Dále čtěte:

Německé snižování emisí: současným tempem nabere do roku 2030 zpoždění 16 let

Žádný strach? Odklon od uhlí zdraží Němcům elektřinu jen o procento, tvrdí analýza

Bitva o jádro: v Bruselu se bojuje o definici zelených investic

Elektrická dálnice skrze Německo za 10 miliard eur budí vášně. Podle expertů je nezbytná

BRAND24

Chytej CO2, budeš odměněn. Němečtí liberálové chtějí lidem platit kryptoměnou za odsávání emisí

Obnovitelné zdroje pokryly skoro polovinu německé spotřeby. Ohrožují ale stabilitu sítě

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).