Menu Zavřít

Agrofert propustil šéfa United Bakeries, ihned po fúzi s Penamem

21. 6. 2019
Autor: Jan Rasch/Euro

Agrofert po skončení fúze pekárenských firem Penam a United Bakeries (UB) propustil ředitele UB Ivana Fleka. Propuštění bylo podle Fleka rychlé, prakticky ihned po ukončení transakce. Flek byl v čele podniku šest let. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka uvedl, že společnost bude řídit nové představenstvo, většina nejvyššího vedení firmy podle něj ve funkcích zůstává. Novým předsedou představenstva se stal člen představenstva Agrofertu Jaroslav Kurčík.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže na konci května rozhodl, že Holding Agrofert může prostřednictvím své firmy Penam koupit pekárny United Bakeries. Musí ale prodat několik svých závodů, aby nebyla narušena hospodářská soutěž. Agrofert nesdělil, které závody chce prodat.

Flek řekl, že v pátek se uzavřelo převzetí firmy. „V pondělí přišli do firmy a během 30 minut jsem byl venku,“ dodal. Podle něj se traduje, že po převzetí firem Agrofert mění nejvyšší management. „To jsem respektoval, rozešli se se mnou slušně,“ řekl. Ve firmě nyní dramatické změny neočekává.

Věříte, že Andrej Babiš neovládá Agrofert?

„Domluvili jsme se na ukončení spolupráce. Společnost bude řídit nové představenstvo, většina nejvyššího vedení United Bakeries však ve svých funkcích zůstává,“ řekl Hanzelka, další detaily nechtěl zveřejnit.

Podle agrárního analytika Petra Havla se takové rozhodnutí dalo předpovídat. „Bylo by možná taktické, aby se nový vlastník více seznámil s chodem podniku, než se zbaví vrcholového managementu. Zodpovědný investor si alespoň nějakou dobu nechá vrcholový management, protože ten o tom podniku ví nejvíc,“ řekl.

Podle dřívějších vyjádření Havla ovládá Penam zhruba 30 procent českého trhu, v některých segmentech ještě víc, United Bakeries kolem 15 procent. Jde tak podle něj o jedničku a dvojku na českém trhu.


Čtěte komentář k tématu:

Okoralý rohlík od Andreje


Penam v Česku provozuje 11 pekáren a čtyři mlýny, převážně na Moravě. V roce 2017 měl tržby 3,6 miliardy korun. United Bakeries, která vyrábí pečivo například pod značkami Delta, Odkolek nebo Cerea, má přes 1000 zaměstnanců ve 13 pekárnách, většina výrobních kapacit je v Čechách. Za rok 2017 firma vykázala tržby 2,2 miliardy korun.

Agrofert je největším subjektem v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným hráčem v lesnictví a médiích. V roce 2017 zaměstnával zhruba 33 tisíc lidí, z toho 22 tisíc v České republice. Do začátku roku 2017 koncern vlastnil tehdejší vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO), poté vložil své akcie do svěřenských fondů.

BRAND24

Absolvent Vysoké školy ekonomické v Praze Flek řídil United Bakeries od roku 2013. Předtím řídil několik společností především v bezpečnostním průmyslu. V letech 1997 až 2004 působil v manažerských pozicích v pekárenských firmách Ramill, Odkolek a Delta Pekárny.

Přečtěte si také:

Agrofert zavřel tři ze čtyř svých Pražských řeznictví. Projekt prý nesplnil očekávání

Babišův střet zájmů: auditoři EU zkoumají dokumenty ve Státním zemědělském fondu

Andrej I. Nedotknutelný. Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo se natahuje

Komentář: Koalice dotačního podvodu

Politika dotací skosila třetinu evropských rodinných farem. Peníze shrábl Agrofert a spol.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).