Menu Zavřít

Pasti a pastičky

25. 11. 2017
Autor: Redakce

Babiš je zjevně přesvědčen, že co se povedlo Ficovi, může se povést v podobném politickém systému i dalšímu Slovákovi.

V tomto týdnu, tak jak se dalo předpokládat, ovládne sněmovnu na její ustavující schůzi mocenská koalice ANO, SPD a komunistů a Babiš tak učiní rozhodující krok ke zmocnění se vlády nad Českem i se svou 78člennou menšinou. Demokratické strany budou uzavřeny v oplocené opoziční oboře bez vlivu v nejdůležitějších poslaneckých výborech.

Okamura bude v pasti, protože nic víc než dva důležité výbory a místopředsednické křeslo pro svou maličkost už nevyjedná, jakkoli si myslí opak. A místo lovce dalších vlivných pozic při jednáních o podpoře menšinové vlády se z něj stane lovené zvíře, protože žádné další vyjednávání o nějakých koalicích Babiš nepovede. Stejně jako je nevedl doposud. Hned po volbách se skryl do role toho, kdo konstruktivně nabízí spolupráci, a ostatní ji odmítají. Přitom žádné ze stran nic konkrétního nenabídl a jen jim klade nejrůznější pasti.


Vše o povolebním dění čtěte v rubrice Volby 2017


Ale mimochodem, i kdyby nabízel, tak by nabídku mohl přijmout jen odhodlaný sebevrah. Zkušenosti socanů a lidovců z minulé vlády jsou jednoznačné a celkem příznačně je dokumentuje fotografie z doby Babišova nuceného odchodu z ministerstva financí. Stěhují se na ní velké krabice dokumentů označené výmluvnými popisy, z nichž je zřejmé, že na každého je někde nějaká složka plná různých drbů, domněnek a pomluv smíchaných s fakty. Prostě dobrý výcvik majora Šumana a dlouhá léta spolupráce s velkým množstvím nejen penzionovaných, ale i aktivních policistů přinášejí své plody.

Starosti budou

To je teď osud Tomia Okamury, který nyní vystrčen na sněmovní empire bude mnohem více na očích, a tak bude větší zájem třeba o podrobnosti jeho spolupráce se známým pražským šíbrem Tomášem Hrdličkou a celou partou, která před pár lety stála za zrodem první byznys strany v Česku, Věcí veřejných. Nebo také o porovnání jeho osobního majetku s řádně zdaněnými příjmy z podnikání. Čert ví, co se ještě objeví, ale starosti budou. A komunisté spokojeni se skývou, která na ně po jejich debaklu zbyla, jsou zřejmě přesvědčeni, že teď už mohou jíst muchomůrky a chodit na červenou, protože stejně po revoluci vydrželi mnohem déle, než kdo čekal.


Ze Západu přijde smrt. Šiřitel konspirací Koten míří do čela bezpečnostního výboru

 Radek Koten, poslanec SPD


A Andrej už prozíravě objíždí regiony a pořádá mítinky, na nichž samozřejmě dychtivým posluchačům neopomíná vysvětlovat, že on sem tedy fakt žádné migranty nepustí a tu Unii pořádně klepne přes ty prsty, co nám sem furt strká.

Další tisícovka nehorázných lží

Z toho, že Babiš tráví od prvního povolebního týdne na svých spanilých výjezdech po regionech více času než při sestavování vlády, je celkem zřejmé, o co se zde hraje. A je jasné, že jeho řeči o tom, jak moc nechce předčasné volby, načínají jen další tisícovku nehorázných lží miliardářského politika.

Smyslem tohoto divadla je nepochybně sestavit vládu, která bude ať už s důvěrou okamurovců a komunistů, nebo bez ní vést zhruba rok - nebo i déle - předvolební kampaň ANO, při níž budou masivně dehonestováni a kriminalizováni političtí konkurenti a vyhlašována nejrůznější populistická opatření. A přitom bude samozřejmě zastaveno veškeré trestní stíhání Babiše a jeho party z Čapího hnízda a zajištěno další zmnožování oligarchova majetku obsazením klíčových pozic v celém veřejném sektoru.

Majitel ANO je zjevně přesvědčen, že co se povedlo Ficovi, může se povést v podobném politickém systému i dalšímu Slovákovi a počet jeho poslanců po předčasných volbách bezpečně překročí stovku.

Čtěte další komentáře Pavla Párala:

Vyřízeno k dennímu pořádku

O církvi a větším klacku

Jaké ohrožení demokracie?

Vymalováno

Prasečárna v prasečáku

Dobrou noc a pevnou naději

Místo napravo

Jasný vítěz s nejasnou perspektivou

Lithium a Andrejovy tepláky

BRAND24

Socani všech vyznání, neblbněte!

Pseudoandrej


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).