Menu Zavřít

Kreslení jde vojákům na jedničku

Autor: Euro

Výzdoba, která se v posledních týdnech objevila v české části spojenecké základny Bagrám v Afghánistánu, si zaslouží uznání.

Nejdřív artwork připomínající sedm parašutistů, kteří padli 18. června 1942 po hrdinném boji v kryptě pražského kostela svatých Cyrila a Metoděje, pak podobenka Jaroslava Klemeše, posledního výsadkáře vyslaného za druhé světové války z Británie do protektorátu, a nakonec trojice Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek, kteří pod Hindúkušem padli letos 5. srpna.

To je výzdoba, kterou příslušníci české armády obohatili betonové stěny na základně Bagrám. A i když obrázky připomínají nesmírně tragické události české a československé historie, mají úroveň, působí nadčasově a navíc se obejdou bez patosu.

Artwork vytvořený českými vojáky na afghánské základně v Bagramu

Obrázky zřetelně ukazují, že vojsko si už dává pozor na to, aby tahle prezentace připomínala cokoliv jiného než jen povrchní lidové umění. To je ostatně v posledních letech vidět i na livrejích, které se objevují na českých vrtulnících, bitevnících či stíhačkách Jas-39 Gripen.

Už to prostě není o tom, že si vojáci na čumák letadla nakreslí žraločí zuby, připíšou nějaké strašidelné bojové heslo typu „Hell Fighter“ a přidají obrázek čerta s vidlemi (podobnost s žateckým strojem Mig-23 odstaveným v roce 1994 čistě náhodná).

BRAND24

Důvodem je možná i to, že velká část dnešní Armády České republiky má už na rozdíl od sboru z 80. a 90. let minulého století osobní zkušenost s bojem a zahraničními operacemi, a tak současné artworky působí mnohem silněji, uvěřitelněji a dospěleji. I „ozdoby“ na Bagrámu jsou proto dobrou reklamou českých vojáků. Jak se říká, obrázek či fotka řeknou mnohem víc než tisíc slov. A podobizny parašutistů a tří v srpnu padlých vojáků skutečně k lidem promlouvají. Možná silněji než cokoliv jiného.

Přečtěte si další komentáře autora:

Armádní nákupy: než se obchod schválí, technika je zastaralá

Ruští okupanti včera a dnes

A stoka promluvila

Když stoka promluví

Smrtonosný vyškovský trojúhelník

Kůň, či Zeman?

Vtipů netřeba. Babišovy dámy se zesměšňují samy

Když si Šlechtová lehala, postel už hořela

Jak si Martin a Karla dělali z obrany dort

Karla na torpédu

Pirát, co v zásadě mluví z cesty


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).