Menu Zavřít

Český emisní veletoč

18. 1. 2018
Autor: Mladá fronta

Vládní kabinet se „drtivou většinou“ přiklonil k ministru životního prostředí Richardu Brabcovi a smetl ze stolu návrh ministra průmyslu Tomáše Hünera, aby se Česko připojilo k polské žalobě na nová přísnější pravidla pro producenty emisí. Rozhodnutí je to správné a logické, přesto trochu překvapivé.

Se stejnou vehemencí, jako se nyní ministerstvo životního prostředí postavilo za zdraví obyvatel, totiž ještě loni na jaře bojoval stejný resort pod stejným vedením v Bruselu ze co nejmírnější pravidla. Až do poslední chvíle odmítali čeští zástupci především stanovení maximálního limitu oxidu dusíku na 175 miligramů na metr krychlový po roce 2021.

Ten totiž řada draze modernizovaných tuzemských elektráren neplní a pravděpodobně na ně nedosáhnou ani ty, které modernizací ještě prochází. Jejich majitelé vsadili na méně účinné a trochu levnější technologie a pak v Bruselu lobbovali za mírnější normy. Plán selhal, přísná pravidla i přes nevoli Česka prošla, a tak se znečišťovatelé musí připravit na další miliardové investice.

Hünerův záměr připojit se k žalobě Poláků byl posledním pokusem nepříjemnou povinnost zastavit. Jako ministr průmyslu má v popisu práce prosazovat i jeho zájmy a odpor resortu vůči snižování hranice pro produkci oxidu dusíku tak lze pochopit. Co však způsobilo tak ostré odmítnutí Brabce i premiéra Andreje Babiše?

Protest Greenpeace v budově MPO

BRAND24

S největší pravděpodobností za to vděčíme ekologům. Hüner plánoval návrh protlačit vládou narychlo a potichu, bod původně vůbec nebyl na programu jednání vlády. Domákli se toho však ekologické organizace, které hbitě a za značné pozornost médií i veřejnosti překřtili ministerstvo průmyslu na ministerstvo uhlí a smogu. Stejně hbitě pak zareagovala i vláda a celý nápad shodila. Pověst znečišťovatele ovzduší k pověsti dotačního podvodníka je to poslední, co Andrej Babiš může potřebovat.

Přečtěte si další komentáře autora:

Konec masné éry aneb Jak bůček škodí klimatu

Nejsou lidi. Nažeňme na pole vojsko

Výzva pro Andreje: gastarbeiteři v Česku

Tajemství laciné Hery

Pan Glyfosát. Z německého ministra je toxická mrtvola

Postavme nový reaktor, nebo jádro odpískejme. Ale hned

Kam zmizel vídeňský vánoční kapr

O stále menších lžích Miloše Zemana


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).