Menu Zavřít

Trump navrhl největší daňovou reformu za třicet let. Čeká jej boj v Kongresu

28. 9. 2017
Autor: čtk

Největší daňovou reformu za třicet let dnes navrhl americký prezident Donald Trump. Plán, který by snížil zdanění podniků, ale čeká v Kongresu velká bitva s demokraty a jednotná není ani Trumpova vlastní strana. Trumpův plán je přitom skoupý na podrobnosti, jak nahradit výpadek příjmů, aniž by zásadně nestoupl rozpočtový deficit.

Podle prezidenta reforma přinese úlevu americké střední třídě, federálnímu zdanění by podléhala jen menší část příjmů typické středostavovské rodiny. Pro jednotlivce by se stávajících sedm daňových sazeb sloučilo do tří: 12, 25 a 35 procent. Podle zdroje listu Financial Times z Trumpovy administrativy však zatím není rozhodnuto, na jak vysoké příjmy by se ty které sazby měly vztahovat.

Zdanění firemních zisků má podle návrhu klesnout na 20 procent ze současných 35 procent, přičemž původní Trumpův návrh byl ještě o pět procent nižší. V porovnání se světovým standardem společnosti v USA platí daně vysoké a snížení požadují už roky. Pravdou však je, že díky legislativním mezerám a daňovým zvýhodněním mnoho z nich platí mnohem méně než definovanou sazbu.

Prezident Donald Trump na demokratické zákonodárce apeluje, aby plán podpořili, přestože návrh s nimi konzultován nebyl. Demokraté poukazují na to, že navrhovaná opatření by vyústila v nárůst schodku federálního rozpočtu a spíše než střední třídě by přinesla daňové úlevy bohatým Američanům. Podle názoru analytiků by se obrovské snížení daní promítlo jak v růstu rozpočtového deficitu, tak zadlužení, pokud by hospodářský růst nebyl tak vysoký, jak republikáni plánují.


Komentář: Teorie spiknutí potvrzena. Trump jako oběť politické korektnosti

Lubomír Heger


Trump prohlásil, že bohatí Američané by z jím navrhované daňové reformy neprofitovali a že o snížení zdanění firem na 20 procent s republikány diskutovat nebude. „Myslím, že bohatým lidem reforma přinese jen velmi malý prospěch,“ řekl Trump reportérům. A co se týče korporátní daně, „chtěl jsem začít na 15 procentech a máme 20 procent - 15 bylo tak nízkých, že bychom přišli o příjmy. Tak máme 20 procent, dvacítka je mé číslo a diskutovat o němu nebudu,“ řekl Trump.

Republikáni ani Bílý dům nepředložili žádný propočet, o kolik by snížení daní rozpočet připravilo. Nicméně nezisková organizace Tax Foundation před časem odhadla, že státní pokladna by v příštích deseti letech přišla o 5,9 bilionu dolarů (131 bilionů korun).

BRAND24

Republikáni zdůrazňují, že daňový zákon je zastaralý a naléhavě potřebuje zásadní úpravu, neboť má negativní dopad na konkurenceschopnost amerických firem a některé vyhání do zahraničí. Přestože ovládají Bílý dům i Kongres, za Trumpovy éry se jim dosud nepodařilo prosadit žádnou větší legislativní změnu.

Trumpův poradce: Daňovou reformu zaplatí hospodářský růst
Poradce prezidenta Donalda Trumpa Gary Cohn tvrdí, že výpadek státních příjmů spojený s navrhovanou daňovou reformou pokryje hospodářský růst Spojených států.

„Domníváme se, že celkový úbytek daní můžeme vyrovnat díky stávajícímu vzestupnému hospodářskému cyklu,“ řekl Cohn. „Náš plán vycházel z ročního růstu hrubého domácího produktu o tři procenta a nyní usuzujeme, že bude podstatně vyšší,“ uvedl.

„Snížení daňového zatížení vyústí v růst konkurenceschopnosti amerických firem v globálním měřítku, a to povede k růstu produktivity, mezd a zaměstnanosti. Všechny tyto skutečnosti se promítnou do vyššího HDP, myslíme si, že je to velmi reálné,“ řekl Cohn.

Čtěte také:

Trump se chlubí pracovitostí. Už jsem toho stihl víc než předchůdci, tvrdí

Republikánům se nedaří torpédovat Obamacare. Zrušili hlasování

Láska, nenávist i bankrot. Trump válčí se sportem už desítky let


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).