Menu Zavřít

Kim s Trumpem ochromili byznys. Bezos, Zuckerberg a Gates přišli o 100 miliard

14. 8. 2017
Autor: čtk

Eskalace konfliktu mezi USA a KLDR se výrazně podepsala i v byznysu. Miliardáři Jeff Bezos, Bill Gates a Mark Zuckerberg přišli kvůli propadu akcií během jediného dne dohromady o 4,5 miliardy dolarů (99 miliard korun).

Vyhrocení sporů mezi USA a KLDR vylekalo investory, kvůli čemuž se propadla cena akcií velkých firem. Nejcitelněji byl zasažen Bezos, který minulý čtvrtek kvůli poklesu hodnoty akcií Amazonu přišel během pár hodin o dvě miliardy dolarů (44 miliard korun). Od té doby se akcie zvedají, ale jen velmi pozvolna.

Vývoj akcií Amazonu za poslední týden:

Amazon Chart

Zdroj: IEconomics.com

Hodnota majetku zakladatele Facebooku Zuckerberga se pak během jediného dne propadla o 1,6 miliardy dolarů a nejbohatší člověk světa Gates přišel kvůli poklesu akcií Microsoftu o 850 milionů dolarů.

Zmínění miliardáři jinak zažívají skvělý rok. Podle agentury Bloomberg si Gates od začátku roku přilepšil o 7,83 miliardy dolarů a v žebříčku nejbohatších lidí světa mu stále patří první místo. V rozmnožování jmění však letos za uvedenou dvojicí zaostává. Hodnota Bezosova majetku stoupla o 17,7 miliardy dolarů, Zuckerbergova dokonce o 21,5 miliardy dolarů, což je v žebříčku Bloombergu nejvíce.

Na velké americké společnosti měla diplomatická roztržka obrovský dopad. Dohromady totiž na akciích přišly o 30 miliard dolarů (665 miliard korun).


Zešílel Kim? Ani ne, ale přeskakuje Trumpovi. Přečtěte si komentář Lubomíra Hegera

Lubomír Heger


Nejnovější válku slov rozpoutalo minulé úterý prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, který do KLDR vzkázal, že by radši neměli Spojeným státům vyhrožovat. Severní Korea poté prostřednictvím agentury KCNA uvedla, že pečlivě zkoumá možnost raketového útoku na americký tichomořský ostrov Guam. Trump zareagoval výhrůžkou, že USA disponují silnějším a mocnějším jaderným arzenálem než kdy dříve, což Pchjongjang označil za „snůšku nesmyslů“.

Většina čelních politických představitelů se od té doby snaží tlumit vášně. Americký ministr obrany James Mattis ujistil, že Spojené státy stále preferují diplomatické řešení sporu a případnou válku s KLDR označil za katastrofu. Jihokorejský prezident Mun Če-in pak v pondělí uvedl, že jaderná situace KLDR musí být vyřešena mírovou cestou a vyjádřil přesvědčení, že USA budou reagovat stejně jako Jižní Korea: klidně a zodpovědně.

BRAND24

Putin je prý bohatší než Gates s Bezosem dohromady. Čtěte více

 Ruský prezident Vladimir Putin

Dále čtěte:

Kam dopadne příští atomovka? V posledních letech se scénáře mění

Strach ze sousedů? Vyřeší to jaderné zbraně

Amazon zvýšil tržby, kvůli investicím mu však výrazně klesl zisk

Bezos prodá ročně akcie Amazonu za miliardu dolarů. Podpoří vesmírné lety

Zuckerberg cílí na fotbal. Usiluje prý o koupi Tottenhamu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).