Menu Zavřít

Odstěhuj se a dostaneš bonus. Firma ze Silicon Valley řeší sociální krizi

30. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Technologický startup Zapier nabízí zaměstnancům neobvyklý bonus. Firma ze Silicon Valley nabádá své pracovníky, aby se z něj odstěhovali, za což jim slibuje 10 tisíc dolarů (250 tisíc korun). Chce tak pomoci k řešení sociální krize v okolí San Franciska, kterou zapříčinilo raketové zvyšování ceny za bydlení.

Situace v Bay Area (okolí San Franciska) došla tak daleko, že i zaměstnanci velkých technologických firem s ročním příjmem nad 100 tisíc dolarů mají i při střídmém životním stylu problémy s platem vyjít. Někteří z nich totiž dávají do nájmu přes padesát procent svého výdělku.

Výrazně hůře na tom však jsou lidé s průměrnými nebo nízkými příjmy. Na ulicích San Franciska tak denně spí pod stany stovky lidí, kteří si střechu nad hlavou nemohou dovolit. Snahy o řešení od města, včetně uvalení větší daně na velké technologické společnosti a využití prostředků na sociální bydlení, zatím nikam nevedly. Městské elity se pak dokonce bezdomovce snažily vyhnat z ulic zákazem stavění stanů a nuceným odjezdem do jiného města.

Velká kritika za prohlubování krize se snesla například na Facebook, který svým zaměstnancům nabízel bonus 10 tisíc dolarů za to, že se nastěhují do blízkosti jeho sídla. Odsouzení se dočkalo i rozhodnutí Yahoo, které svým zaměstnancům zakázalo práci z domova, a nepřímo je tak donutilo hledat si bydlení v oblasti Bay Area.


Přečtěte si více o sociální krizi v San Francisku:

Odvrácená tvář San Franciska. Boom přinesl sociální krizi


Proti proudu vyrazil startup Zapier, zabývající se automatizací. Využil toho, že všech jeho 85 zaměstnanců pracuje z domova, a vymyslel bonus 10 tisíc dolarů za to, že „zlepší životní standard své rodiny“ a odstěhují se do jiného města.

„Pro spoustu lidí je těžké usadit se v Bay Area nastálo,“ říká výkonný ředitel společnosti Wade Foster. „Je to skvělé místo k životu, ale pokud vám nevyjdou peníze, musíte se dívat jinam,“ dodává s tím, že během minulého víkendu se mu přihlásilo 150 uchazečů o práci, z nichž 50 výslovně zmiňovalo bonus za odstěhování.

BRAND24

Podle Fostera by k řešení krize mohly pomoci další firmy i bez kuriózního bonusu. Stačilo by, aby podobně jako jeho firma přijaly ideu práce na dálku. „Technologie pokročila do takového stadia, že lidé mohou skutečně pracovat odkudkoliv na světě,“ tvrdí třicetiletý Foster, který sám přiznává, že o stěhování kvůli myšlenkám na založení rodiny sám uvažuje.

Dále čtěte:

20 nejdražších měst světa. Někde lze vyžít jen za 120 tisíc

V San Francisku se propadá mrakodrap. Hrozí obří soudní spor

Realitní krize na Zélandu. V Aucklandu stojí dům víc než v Londýně


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).