Menu Zavřít

Demonstranti v Hongkongu vyměnili kanály: nyní se svolávají přes Pokémon Go a Tinder

9. 8. 2019
Autor: Profimedia.cz

Doba rozdávání letáků zvoucích na demonstrace je dávno pryč. Demonstranti v Hongkongu se však již nemohou spolehnout ani na některé aplikace, které dosud používali. Nyní se svolávají pomocí hry Pokémon Go, seznamky Tinder či služby AirDrop z dílny Applu. Protestující tak reagují na stále tvrdší zásahy ze strany policie nejen v ulicích, ale i v kyberprostoru.

Hongkongská policie stále více potírá online komunikaci účastníků demonstrací požadujících odstoupení správkyně Carrie Lamové a také omezení vlivu Pekingu. Demonstranti, kteří se dříve svolávali přes sociální síť Telegram nebo streamovací platformu Twitch, musejí po zásazích policie používat inovativnější způsoby komunikace, informoval web Abacus.

Na výzvy k zapojení se do protestů mohou nově narazit tamní uživatelé online seznamky Tinder, ale také hráči Pokémon Go. Organizátoři maskují demonstrace jako setkání lovců Pokémonů. Tuto záminku používají také v případě, kdy úřady protest zakážou z bezpečnostních důvodů. Účastníci akce pak svorně tvrdí, že pouze chytají animované příšerky.

Zvláště užitečnou se ukázala být aplikace AirDrop. Ta umožňuje přímo sdílet obsahy všem uživatelům výrobků značky Apple v okolí. Komunikace účastníků demonstrací ale probíhá také na tradičnějších kanálech, jako je sociální síť TikTok nebo na fóru LIHKG, kterému je přezdíváno hongkongský Reddit.

Do potírání protestů se vedle policie pravděpodobně zapojili i členové z řad zločineckých gangů, takzvaných triád. V neděli 21. července zaútočily desítky maskovaných mužů na vlakovém nádraží na demonstranty, kteří se vraceli z protivládní akce. Podle místních zdrojů byli útočníci ozbrojeni kovovými a dřevěnými holemi. V nemocnici skončilo 45 lidí. Mezi nimi i těhotná žena a novinářka.

Protesty se v Hongkongu konají od počátku června. Původně lidé demonstrovali kvůli návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny. Poté co místní samospráva návrh stáhla, začali účastníci požadovat demisi správkyně Carrie Lamové a také omezení vlivu komunistické vlády v Pekingu.

Dále čtěte:

Ujgury obklopila „virtuální klec“. Čína používá vyspělé technologie k jejich pronásledování

Černá listina se plní. Čínský velký bratr už rozhoduje, kdo smí do vlaku

Čtyři modernizace po čtyřiceti letech. Pragmatismus změnil Čínu v globální mocnost

Čína utahuje šrouby. Zablokovala weby The Washington Post a The Guardian

BRAND24

Vítězství demonstrantů? Správkyně Hongkongu označila návrh zákona o vydávání za mrtvý

Padající hvězda. Čínskému akciovému trhu pomáhá státní propaganda

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).