Menu Zavřít

Stíhání Babiše s Faltýnkem se po vyhlášení výsledků voleb přeruší

21. 10. 2017
Autor: Martin Pinkas/Euro

Znovuzvolení poslanci z hnutí ANO Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek zatím zůstávají trestně stíhaní v kauze Čapího hnízda. Stíhání se přeruší zpětně k dnešku až poté, co Státní volební komise vyhlásí výsledky voleb. Uvedl to profesor ústavního práva Aleš Gerloch. Upozornil, že stíhání bude pouze přerušené, tedy nikoliv zastavené. Dosavadní úkony, které policie vůči oběma mužům učinila, tak v případě pokračování stíhání nebude nutné opakovat.

„Poslanecký mandát se nabývá zvolením, tedy dnes,“ upozornil Gerloch. Státní volební komise však nejprve musí oficiálně a autoritativně výsledky voleb vyhlásit, což se zřejmě stane v pondělí.

Poslance nelze trestně stíhat bez souhlasu Sněmovny. Dolní komora už Babiše s Faltýnkem ke stíhání vydala koncem září, nyní však musí vyslovit souhlas v novém složení. Do té doby by policie podle Gerlocha neměla vůči Babišovi a Faltýnkovi provádět žádné další úkony. Sněmovně by po vyhlášení výsledků voleb měla zaslat novou žádost o vydání.

Obrazem: Jak to žilo ve volebních štábech:

Pokud poslanci žádosti vyhoví, bude přerušené stíhání pokračovat. Jestliže zákonodárci Babiše s Faltýnkem nevydají, nemohlo by se stíhání konat, dokud muži nepřijdou o mandát.

Zejména pro Babiše, šéfa vítězného hnutí ANO, a tedy aspiranta na nového premiéra, může stíhání znamenat problém. Lídři některých stran vyhlásili, že by si nedovedli představit sedět ve vládě s obviněným člověkem, navíc v pozici ministerského předsedy. Prezident Miloš Zeman se ale nechal slyšet, že v případě vítězství hnutí ANO by Babiše premiérem jmenoval bez ohledu na jeho stíhání.


Kdo bude nejlepší premiér? Podle skoro třetiny voličů zloděj:

Jasný vítěz s velmi nejasnou perspektivou

Pavel Páral


Babiš a Faltýnek vedli kandidátky ANO ve středních Čechách a na Vysočině.

BRAND24

Dvakrát o stejném poslanci v totožném případu rozhodovala Sněmovna v polovině 90. let. Koncem července 1995 vydala ke stíhání Jana Vika (SPR-RSČ) v souvislosti s letáky nazývanými Informace spolkové vlády pro vedení sudetoněmeckého landsmanschaftu. Kauza nebyla uzavřena do voleb v roce 1996, v nichž Vik mandát obhájil. Podruhé už poslanci Vika policii nevydali.

Vše o volbách čtěte v rubrice Volby 2017:

Volby do Sněmovny již mají zřejmé následky:

Kalousek: Není možná demokratická většina, TOP 09 bude v opozici

Analytik: Česko zažilo zemětřesení, ČSSD v trendu poklesu levice

Matěj Stropnický odešel po prohře strany z čela Zelených

Bartoš: Babiš a Okamura nemyslí vážně, co říkají o EU

Ivan Batroš


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).