Menu Zavřít

Opět špatné zprávy. V Afghánistánu zahynul další Čech

22. 10. 2018
Autor: Profimedia.cz

Je to jen pár týdnů, co čeští vojáci začali školit afghánské piloty na základně Shindand. V pondělí se tam stali terčem útoku. Jeden Čech zemřel, další dva byli zraněni.

„První zprávy mluví o tom, že útok spáchal člen afghánských bezpečnostních sil,“ prohlásilo v pondělí odpoledne velení mise NATO Resolute Support. Podle dvou úředníků, které citoval deník New York Times, prý útoku předcházela hádka mezi Afghánci a koaličními vojáky. Zprávu o úmrtí večer potvrdila i Magdalena Dvořáková, mluvčí pražského generálního štábu: „Po útoku na vozidlo české jednotky rotný T. N. (1976) padl.“

Dalším dvěma českým vojákům kolegové poskytli první pomoc a helikoptéra je dopravila do nemocnice na základně Bagrám. Tam je i další příslušník české armády, který utrpěl těžká zranění minulou středu při útoku na vojenskou kolonu. Celkově bylo během posledních šesti dnů v Afghánistánu zraněno sedm českých vojáků a jeden zahynul.


Přečtěte si komentáře:

Když stoka promluví

A stoka promluvila

Rakve zahalené vlajkou. Má to smysl? Ano


Takový nárůst souvisí hned s několika věcmi. Jednou z nich je fakt, že Afghánistán prožívá důležité parlamentní volby a napětí je v zemi větší než jindy. Dalším důvodem může být i to, že počet českých vojáků pod Hindúkušem citelně stoupá. Díky novému mandátu jich tam může sloužit místo původních 249 až 390.

Nové síly obsazují právě letiště Shindand na západě země, kde trénují piloty, a také Lógar, kde výsadkáři z Chrudimi školí afghánskou speciální policii. Obě základny nejsou pro české vojáky neznámé, sloužili tam už v minulosti.

Jak upozorňují některá západní média, pondělní tragédie v Shindandu je potvrzením, že teroristé se opět uchylují k takzvaným „insider“ útokům. To znamená, že na příslušníky armád NATO útočí uvnitř základen během výcviku. Takto třeba před několika dny talibanec, který se infiltroval do afghánské policie, v Kandaharu zabil důležitého policejního velitele a zranil amerického brigádního generála.

Dále čtěte:

BRAND24

Padlí vojáci byli povýšeni do hodností štábních praporčíků, letadlo s ostatky doprovodí gripeny

Odveta za padlé. Čeští vojáci zabili spolupachatele útoku v Afghánistánu

Peníze za Afghánistán: denní příplatek pro vojáky dosahuje až 5200 korun

Hru s informacemi z Afghánistánu nezačala média, ale vedení generálního štábu. Čtěte komentář:

Umaštěný úspěch v Afghánistánu

Ondřej Stratilík

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).