Menu Zavřít

Podílníci vytunelovaných CS fondů musí státu vrátit dvoumiliardové odškodnění, rozhodl soud

14. 6. 2018
Autor: Archiv MF

Podílníci vytunelovaných CS fondů budou muset státu vrátit dvě miliardy korun, které jim před šesti lety po soudním rozsudku vyplatil stát jako odškodné. Přikázal jim to Obvodní soud pro Prahu 6. Podílníci by navíc měli hradit i úroky, které přesahují 650 milionů korun a každý den se zvyšují o půl milionu.

Soud před dvěma týdny rozhodl, že podílníci získali odškodné neoprávněné a mají je vrátit. „Z ústního odůvodnění vyplynulo, že to soud považuje za promlčené a proto nám tu sumu nařídil vrátit,“ řekl webu iHned.cz právní zástupce investiční společnosti Akro, která podílníky zastupuje, Jiří Voršilka. Verdikt není pravomocný a Akro se po obdržení písemného odůvodnění odvolá. O neoprávněné obohacení podle Akra jít nemůže, protože ministerstvo platilo dobrovolně ještě předtím, než uplynula lhůta k zaplacení. Před soudy navíc běží ještě další spor o odškodnění, a to vůči ministerstvu spravedlnosti.

V březnu 1997 z CS fondů zmizelo 1,23 miliardy korun, když nově zvolené vedení nakoupilo takřka bezcenné akcie Drůbeže Příšovice. Obvodní soud pro Prahu 2 a následně Městský soud v Praze v roce 2012 potvrdily, že stát má na vykradení podíl a ministerstvo financí muselo zaplatit odškodné i s úroky ve výši 2,087 miliardy korun. Peníze leží na účtech investiční společnosti Akro, zhruba šestina bývalých podílníků si své podílové listy nechala vyplatit, píše web. Kromě 2,087 miliardy korun budou muset vrátit i úroky, které se počítají od září 2014 s úročením 8,05 procenta ročně.


Čtěte: Bývalého elitního detektiva Komárka čeká obžaloba, jeho podřízení povyšují

 Bývalý elitní policista Jiří Komárek


Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových verdikt přivítal. „Naší žalobě bylo vyhověno a žalovaná částka byla přiznána,“ řekl webu mluvčí úřadu Radek Ležatka. Nyní čeká na písemné odůvodnění.

BRAND24

Soudy v minulosti uložily za vytunelování CS Fondů čtyři nepodmíněné tresty. Jednatele společnosti Umana Josefa Matoulka a Vladislava Nadě poslal Vrchní soud v únoru 2007 do vězení na osm a pět let. Týž soud potrestal i makléře Umany Tomáše Roitha a šéfa představenstva investiční společnosti CS Fond Václava Vojtíška, kterým vyměřil shodně čtyři roky vězení. Trestní stíhání miliardáře Pavla Tykače v prosinci 2015 zastavilo Vrchní státní zastupitelství v Praze. Tykač byl obviněn z toho, že v letech 1996 až 1997 z fondů vyvedl aktiva za 1,2 miliardy korun. Státní zástupce trestní stíhání zastavil, protože chyběly důkazy, že skutek spáchal obviněný.

Přečtěte si také:

Kauza StB: Slovenský nejvyšší soud zamítl Babišovo dovolání

Kauza letounů CASA: byl to mimořádně výhodný obchod, tvrdí Kalousek

Justici lze ovládnout cukrem a bičem, varuje expert na samosprávu

Policie stíhá Jaromíra Drábka a dva lidi kvůli přípravě podvodu. Vykonstruované, brání se exministr


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).